Bacalaureatul a trecut. La fel și Evaluarea Națională. Acum, rezultatele elevilor confirmă în același timp valoarea sau lipsa de valoare a liceelor mureșene. Care sunt cele mai bune și cele mai slabe licee, se știe în general. Dar, rezultatele concrete arată cu exactitate ce licee ar trebui evitate, care sunt specializările cele mai căutate sau cele mai puțin atractive pentru elevi și părinți.
Locuri vacante
Desigur, atractivitatea liceelor reiese și din numărul de locuri rămase libere. Astfel, un liceu cu foarte multe locuri rămase neocupate ar trebui să-și pune câteva semne de întrebare. Desigur, există și cazuri în care liceul este cunoscut, dar anumite profile nu sunt la modă. De exemplu, este clar pentru toată lumea faptul că Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian” este un liceu foarte cunoscut și apreciat, totuși întâlnim și în acest caz 13 locuri rămase libere la Științe sociale, limba germană (desigur, aici este vorba despre faptul că astăzi limba germană este mai rar întâlnită în școlile românești).
Top 10 licee mureșene cu cele mai multe locuri rămase libere după prima repartizare computerizată este următorul: Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” Tîrgu-Mureș – 67 de locuri rămase libere; Liceul Tehnologic „Emil A. Dandea” – 63; Liceul Tehnologic „Traian Vuia” Tîrgu-Mureș – 48; Liceul Tehnologic Nr. 2 Sighișoara – 48; Liceul Tehnologic „Domokos Kazmer” Sovata – 47; Liceul Tehnologic „Ion Vlasiu” Tîrgu-Mureș – 46; Liceul Tehnologic „Sfântul Gheorghe” Sângeorgiu de Pădure – 46; Liceul Tehnologic „Vasile Netea” Deda – 46; Liceul Teoretic „Bocskai István” Miercurea Nirajului – 42; Liceul Tehnologic Dumbrăvioara – 41 de locuri rămase libere.
Specializările de top
La nivelul județului Mureș, cea mai bine cotată specializare (dacă ne referim la ultima notă de admitere) este Matematică – Informatică bilingv engleză de la Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian”. Cea mai mică notă de admitere pentru această clasă a fost anul acesta 9,57. De fapt, Papiu domină top 10 în această clasificare, cu un total de patru specializări (pe lângă specializarea amintită, Științe ale naturii, Matematică – Informatică și Științe Sociale). Urmează Colegiul Unirea, cu trei specializări (Științe ale Naturii, Științe sociale și Matematică – Informatică) în top 10 cele mai bine clasate specializări. Între primele zece clasate mai întâlnim Liceul Tehnologic „Petru Maior” din Reghin, Colegiul Național „Mircea Eliade” din Sighișoara și Liceul Teoretic „Bolyai Farcas” Tîrgu-Mureș, toate trei cu câte o specializare.
Se observă în plus, că specializările preferate de cei mai buni elevi sunt Matematică – Informatică și Științe ale naturii. Acest lucru este confirmat și de topul primelor 50 de specializări pe țară, publicat pe site-ul admitere.edu.ro, dar unde, din păcate, județul Mureș nu ocupă nici un loc. Totodată, pe același site am putut constata că niciun elev din Mureș nu a obținut media de admitere 10, deși la nivelul țării, au obținut această medie un număr de 271 de elevi.
Topul rușinii
La polul opus, cea mai puțin dorită specializare este Construcții, instalații și lucrări publice de la Liceul „Vasile Netea” Deda, unde nici un loc din cele 29 disponibile nu a fost ocupat. Urmează în topul rușinii Liceul „Constantin Brâncuși” din Tîrnăveni, cu două specializări (Industrie textilă și pielărie; Construcții, instalații și lucrări publice), unde ultimele note au fost 3,50, respectiv 3,60. La Grupul Școlar „Traian Vuia” din Tîrgu-Mureș s-a intrat chiar și cu 3,70, la specializarea Electronică automatizări. În județul Mureș există un total de 873 de locuri neocupate, lucru datorat faptului că a numărul total de locuri este mai mare decât numărul de candidați.
Per total, în județ există 46 de specializări unde s-a intrat inclusiv și cu note de admitere sub 5. Aceasta înseamnă 46 de clase foarte slabe, care le vor da bătăi crunte de cap profesorilor. Desigur, asta nu înseamnă că specializările unde s-a intrat cu medii de 5-6 ar fi cu mult mai bune.
Cei mai buni liceeni absolvenți: Unirea bate Papiu
Desigur, valoarea unui liceu nu se măsoară doar după mediile elevilor înscriși, ci și după rezultatele la examenul de bacalaureat. În top 50 cele mai mari note la bacalaureatul de anul acesta domină Colegiul Național Unirea din Tîrgu-Mureș cu aproape 50% din locuri, mai exact 23 de elevi. Apoi, urmează Colegiul „Al. Papiu Ilarian”, cu 10 medii în primele 50. Desigur, aceste date confirmă ceea ce se știa deja, că Unirea și Papiul sunt cele mai bune licee din județ, dar trebuie avut în vedere că ele nu oferă o medie generală pe liceu … Pe de altă parte, datele confirmă că cel puțin anul acesta Unirea a câștigat bătălia la nivel de vârf cu Papiu. Rămâne de văzut ce va fi în anii următori, pentru că cel puțin la admiterea de anul acesta, la nivel de vârf, Papiul a cooptat elevi cu note mai bune decât Unirea. Deci, dacă peste patru ani Unirea va avea din nou mai mulți elevi în top 50 cele mai bune medii la bacalaureat decât Colegiul Papiu, ar trebui căutate unele explicații în rândurile cadrelor didactice de la Papiu.
În schimb, cele mai mici medii la bacalaureat le-au obținut elevi de la licee precum: Liceul „Aurel Persu” Tîrgu-Mureș, Liceul cu Program Sportiv „Szasz Adalbert” Tîrgu-Mureș, Liceul „Traian Vuia” Tîrgu-Mureș, Colegiul Agricol „Traian Săvulescu” Tîrgu-Mureș, pentru a le numi doar pe cele unde există cei mai mulți elevi în top 50 cele mai mici note la bacalaureat 2013 în județul Mureș.
1 elev de 10. 216 de corigență
La nivelul judeţului Mureş, 3.951 de elevi au fost înscrişi pentru repartizarea în licee, din care 3.810 din judeţ şi 141 din alte judeţe, dintre aceştia 216 au fost repartizaţi în licee cu medii sub 5,00.
Din datele Inspectoratului Școlar Județean Mureş reiese că aproape 30 de elevi au avut medii de peste 9.90 la admiterea în liceele din judeţul Mureş în acest an, singura medie de 10.00 îi aparţine unui elev din judeţul Harghita, iar cea mai mică medie cu care s-a intrat în acest an a fost 3,50.
Elevul cu media 10,00 a optat pentru Colegiul Naţional ,,Alexandru Papiu Ilarian” din Tîrgu-Mureş, la specializarea Ştiinţele naturii, iar ceilalţi 29 de elevi cu medii peste 9,90 au ales Colegiile ,,Al. Papiu Ilarian”, ,,Unirea”, precum şi Liceele Economic, ,,Bolyai Farkas” din Tîrgu-Mureş, ,,Petru Maior” din Reghin, ,,Mircea Eliade” din Sighişoara, ,,Andrei Bârseanu” din Tîrnăveni şi Liceul Numărul 1 din Luduş.
Liceele la care s-a intrat cu medii sub 5,00 sunt ,,Traian Vuia”, ,,Gheorghe Şincai” şi ,,Avram Iancu” din Tîrgu-Mureş, ,,Lucian Blaga” din Reghin, Tehnologic 2 din Sighişoara, ,,Bocskai István” din Miercurea Niraj şi ,,Constantin Brâncuşi” din Tîrnăveni.
Titi Dălălău