260 de hectare este suprafața totală a depozitelor cu deșeuri industriale periculoase din România: asta înseamnă peste 500 de terenuri de fotbal puse unul lângă altul.
Cele mai multe dintre aceste spații infestate au aparținut unor combinate sau uzine privatizate după 1990, apoi închise și părăsite fără ca patronii lor sau autoritățile locale să se preocupe temeinic de problema poluării.
La 4 kilometri de Tîrgu-Mureș se află Iaz Batal, un sit poluat istoric cu o suprafață de 30 de hectare.
În 2017, Primăria municipiului a decis fazarea contractului de „Reabilitare a sitului poluat istoric Iaz Batal 30 ha — Tîrgu-Mureș”, cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare, în valoare de peste 35 milioane de euro. Termenul inițial era 2020.
La Târnăveni, SC Bicapa SA din Mureș, care avea un teren infestat de 7,5 hectare, aparține în prezent firmei Wastes Ecotech SRL. Batalul Carbid Ofx se află pe lista depozitelor nepericuloase.
Statul ar urma să-i împrumute pe proprietarii terenurilor infestate. La sfârşitul lunii decembrie 2018, Ministerul Mediului a publicat un proiect de ordin de ministru pentru aprobarea unui Ghid de finanțare „în vederea închiderii depozitelor neconforme”.
Acest demers este o reacție la condamnarea din noiembrie a statului român, de către Curtea de Justiție a UE (dosarul C-301/2017).
Practic, Ministerul este obligat să creeze un cadru legal prin care să poată împrumuta companiile care nu și-au respectat obligațiile de mediu.
Citeşte mai multe pe PressOne
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.