BC Mureș s-a calificat pentru a doua oară consecutiv în semifinalele Ligii Naționale de Baschet Masculin după ce a dispus de BCM U Pitești cu scorul general de 3 la 1. La sfârșitul sezonului regulat, tigrii ocupau locul al treilea în clasamentul ligii, acumulând 17 victorii și înregistrând 7 înfrângeri. Cum a arătat, până acum, sezonul 2013-2014 pentru BC Mureș vă arătăm mai jos.
Punctual
BC Mureș a început cu dreptul play-off-ul Ligii Naționale de Baschet Masculin, sezonul 2013-2014. După primele partide disputate pe teren propriu, în Sala Sporturilor din Tîrgu-Mureș, BC Mureș avea 2-0 la general în confruntarea cu BCM U Argeș Pitești, singura echipă pe care tigrii nu reușiseră să o învingă în sezonul regulat.
Din cele două înfrângeri din campionat, târgumureșenii au învățat că trebuie să fie extrem de atenți și la defensivă, și la mingile pierdute.
„În acest sezon, numărul mic de recuperări a fost problema cea mai mare cu care ne-am confruntat, la fel, mingile pierdute ne-au dat mari bătăi de cap. Dacă suntem atenţi la aceste două capitole, nu o să avem probleme”, a recunoscut antrenorul principal al BC Mureș, Srecko Sekulovic, înainte de debutul sferturilor de finală.
Lecție pe care nu au aplicat-o însă în meciul al treilea, disputat în 2 mai la Pitești, pe care l-au pierdut cu 84 la 79, după 40 de minute în care au încercat să se țină după adversar. A venit însă meciul al patrulea, când tigrii au arătat că nu au ocupat întâmplător locul al treilea la sfârșitul sezonului regulat și s-au impus categoric cu scorul de 80 la 52 chiar în fieful piteștenilor, întrerupând visarea adversarilor care sperau să ducă seria în meciul 5.
Din tabăra mureșenilor a lipsit din nou Goran Martinic, conducătorul de joc muntenegrean suferind, potrivit unor informații vehiculate în ultimele zile, o întindere.
În semifinale, tigrii vor întâlni un alt adversar incomod: CSM Oradea, care a ocupat la sfârșitul sezonului regulat locul al doilea și care a rezolvat ecuația calificării în faza superioară din trei meciuri în dauna SCMU Craiova.
BC Mureș, sezon presărat de accidentări
Cum au ajuns însă pentru a doua oară consecutiv în careul de ași al Ligii Naționale de Baschet Masculin – la fel ca CSU Asesoft Ploiești și CSM Oradea – încercăm să sintetizăm mai jos cele mai importante momente din această ediție de campionat.
Lotul BC Mureș s-a reunit la începutul lunii august a anului trecut, din vechea echipă fiind păstrați: Vaidotas Peciukas, Andrija Ciric, Dan Păltinişanu, Tudor Jucan, Baczó Balázs şi Cristi Jakab. Cu toate că era așteptat să revină în rândul tigrilor, fostul căpitan al BC Mureș, Liviu Dumitru, nu a mai sosit la Tîrgu-Mureș, fiind ofertat apoi de Gaz Metan Mediaș.
Jucători noi contractați au fost Goran Martinic, la acea dată cel mai eficient jucător din ligă, titlu pe care și l-a apărat și în acest sezon, adus de la CSM București, Ivan Ivanovic și Aleksandar Mladenovic, de la Gaz Metan Mediaș, ultimul fiind la al doilea sezon în culorile alb-albastre, și Silviu Lupusavei care a fost transferat de la CSM Oradea.
În afară de Dumitru, echipa s-a despărțit, printre alții, de Matija Ceskovic, care a semnat cu CSU Atlassib Sibiu, de Ousmane Barro care s-a transferat la BCM U Argeș Pitești și de Gediminas Navickas care a jucat – mai bine zis nu a prea jucat – în prima parte a sezonului în Bulgaria.
De-a lungul sezonului, BC Mureș a trebui să rezolve din mers problemele generate de accidentările unor componenți de bază ai echipei. Pentru a suplini absența lui Andrija Ciric, care nu a jucat aproape întreg sezonul a fost adus de la BC Timba Timișoara Denham Brown. Înțelegerea a fost parafată în noiembrie anul trecut. În perioada când Goran Martinic nu a putut fi utilizat din cauza problemelor la spate, acesta lipsind aproape două luni de pe teren, a fost semnat contractul cu Ivan Jelenic, care a venit la sfârșitul lunii octombrie la echipă. De asemenea, în a doua jumătate a sezonului, a fost readus în lot Navickas.
În februarie, clubul l-a transferat, tot de la Timba Timișoara, pe Alexandru Mihuți.
Cu accidentări, nu atât de grave, s-au mai confruntat: Vaidotas Peciukas sau Dan Păltinișanu, ambii la mână.
Parcurs bun în campionat
În ciuda problemelor de lot, BC Mureș a încheiat sezonul regulat pe locul al treilea, în urma campioanei en-titre – Asesoft Ploiești – și a CSM Oradea. Tigrii au înregistrat 17 victorii și 7 înfrângeri – două în compania BCM U Argeș Pitești și câte una cu CSU Asesoft Ploiești, CSM Oradea, CSU Atlassib Sibiu, SCMU Craiova și CSM Steaua Eximbank București.
În celelalte competiții în care a fost angrenată, Eurochallenge Cup și Cupa României, BC Mureș s-a oprit mult mai devreme.
Astfel, aventura în cea de-a treia competiție inter-cluburi ca valoare la nivel european s-a încheiat pentru tigri încă din faza grupelor. Totuși, BC Mureș rămâne după această experiență cu două victorii de palmares, ambele obținute în deplasare, și anume în prima etapă cu Tsmoki Minsk și în a cincea cu Szolnaki Olaj. Mureșenii au cedat însă în meciurile de acasă cu cele două puternice echipe care s-au calificat, de altfel mai departe, și s-a înclinat, de asemenea, în deplasare, la Samokov cu Rilski Sportist, deși era un adversar mult mai accesibil.
În Cupa României, în prima fază, cea a optimilor, BC Mureș a spulberat CSU Atlassib Sibiu, ca apoi să piardă fără drept de apel la Ploiești în partida din sferturile cupei. În retur, tigrii au obținut o victorie de palmares în compania campioanei en-titre, fără ca aceasta să fie suficientă pentru a recupera din handicapul de puncte din partida tur.
Acțiuni de popularizare
În acest sezon, BC Mureș a bifat trei acțiuni de popularizare a sportului și a baschetului în școlile mureșene, desfășurate în cadrul campaniei „Iubesc baschetul”. Astfel, în toamna anului trecut, elevii de la Colegiul Național Unirea, respectiv cei de la Liceul Teoretic Bolyai Farkas au primit vizita unei părți a componenților BC Mureș. Tigrii prezenți au jucat împotriva echipelor celor două licee câte un meci demonstrativ, au participat la concursuri de aruncări, s-au fotografiat cu elevii și au împărțit autografe.
În această primăvară, în timpul programului „Școala altfel”, tigrii au fost oaspeții școlarilor de la Gimnaziul Liviu Rebreanu. De această dată, toți componenții echipei au participat la acțiunea desfășurată în Sala de sport a gimnaziului. A fost un moment de respiro și de distracție înainte de debutul play-off-ului.
Cu toate aceste acțiuni de promovare a baschetului, conducerea clubului s-a confruntat cu câteva probleme în timpul sezonului legate de prezența spectatorilor, la unele meciuri, numărul acestora nu a trecut de 1.500, respectiv a fost nevoită să facă față acuzațiilor de desființare a grupelor de copii – baby și mini-baschet.
Tot din seria acțiunilor de popularizare a clubului poate fi considerată și participarea a antrenorului principal Srecko Sekulovic și a jucătorilor Goran Martinic și Aleksandar Mladenovic în Selecționata Nordului, la All Star Game-ul desfășurat la Cluj-Napoca la jumătatea lunii aprilie.
De asemenea, la începutul anului, tigrii au răspuns și invitației fanilor din grupul Maros KK Szurkolói Kör, constituit pe reţeaua de socializare Facebook, de a participa la All Star Game-ul suporterilor.
Dare de seamă bani
BC Mureș beneficiază de o finanțare generoasă din bugetul local, fiind unul dintre cele cinci cluburi care au încheiate contracte de asociere cu Primăria Tîrgu-Mureș. Pentru acest sezon, în luna iulie a anului trecut, aleşii locali au votat alocarea către FCM a patru milioane de lei, care pot fi suplimentaţi cu alte câteva milioane dacă echipa se clasează pe unul dintre primele trei locuri – adică între 3,5 milioane de lei şi 1,6 milioane de lei, BC Mureş a primit 3 milioane de lei, City’us – 1,5 milioane de lei, CS Universitar – 800 de mii de lei, iar BC Nova Vita – 500 de mii de lei. În funcţie de performanţa la sfârşitul sezonului 2013-2014, aceste fonduri se vor suplimenta sau nu.
Cu toate că au votat banii pentru cele cinci cluburi private, mai mulţi consilieri locali au susţinut că este nevoie de schimbarea regulamentului referitor la susţinerea sportului de performanţă şi de masă. Prezent la şedinţa de Consiliu Local, proprietarul companiei IT Reea, Dan Maşca, a criticat vehement modul cum se alocă aceşti bani, acuzându-i deopotrivă atât pe consilierii locali cât şi pe preşedinţii de cluburi că denaturează piaţa şi că îşi bat joc de miile de sportivi şi de zecile de mii de contribuabili din municipiu. „Pentru treaba aceasta am să fac plângere la Consiliul Concurenţei pentru că denaturaţi piaţa sportivă din acest oraş, risipind aceşti bani, denaturaţi o piaţă sportivă şi nu daţi şansa tuturor antrenorilor şi copiilor să aibă o şansă egală la aceste fonduri care se risipesc de ani de zile pe sport”, a avertizat Maşca.
Ce reținem noi este că, deși a trecut încă un an, din nou nu este public o dare de seamă asupra modului cum au fost cheltuite cele 10 milioane de lei, în general, și cele 3 alocate BC Mureș, în special.
Ligia VORO
Performeri BC Mureş
• Goran Martinic – locul 2 la eficienþă, locul 3 la puncte, locul 5 la pase decisive, locul 5 la reuşite din afara semicercului
• Aleksandar Mladenovic – locul 4 la eficienþă, locul 10 la puncte, locul 12 la recuperări
• Ivan Ivanovic – locul 12 la eficienşă, locul 10 la recuperări, locul 18 la puncte