Platforma chimică Bicapa a fost vândută de autorităţile locale din Tîrnăveni cu 3.200.000 de euro (TVA neinclus)
În urma intervenţiilor repetate din ultimii ani a fost găsit, în sfârşit, un cumpărător pentru BICAPA, care va avea ca prioritate montarea unei staţii pilot de decontaminare a batalului.
Câştigătoarea licitaţiei a fost o firmă din Bucureşti care va plăti 3.200.000 de euro (TVA neinclus). Pe lângă oferta de preţ, firma câştigătoare a depus şi oferta tehnică privind capacitatea realizării sarcinilor de mediu şi a asumării responsabilităţilor şi răspunderii cu privire la executarea sarcinilor de mediu ce îi revin. Procesul verbal de negociere directă şi de adjudecare a activelor aparţinând SC Bicapa SA a fost încheiat în data de 27 februarie, la sediul lichidatorului judiciar RVA Mureş Insolvency Specialists SPRL.
Lichidatorul judiciar a vândut bunurile din patrimoniul Bicapa constând în construcţii industriale cu terenul aferent în suprafaţă de 850.169,36 mp situate în incinta Bicapa, împreună cu bunurile mobile, aparate şi instalaţii de măsurare, control şi reglare, mobilier, aparatură birotică, obiecte de inventar, piese de schimb, materiale consumabile şi ambalaje.
Realizarea: banii și mediul
,,Cea mai bună realizare pentru Tîrnăveni o reprezintă rezolvarea problemei batalului, o adevărată bombă ecologică. În plus Primăria va recupera nişte bani din datoriile restante ale Bicapa, o realizare importantă în aceste vremuri dificile din punct de vedere economic”, a declarat Adrian Matei, primarul municipiului Tîrnăveni. Potrivit regulamentului înscris în caietul de sarcini, puteau fi depuse supraoferte pentru activele debitoarei, termenul limită stabilit fiind data de 24 februarie, dar nu a fost depusă la registratura lichidatorului nicio supraofertă. 10 % din preţ se va achita la semnarea contractului de vânzare cumpărare prin executarea garanţiei depuse, iar diferenţa de preţ se va achita într-o singură tranşă în termen de 6 luni de la data întocmirii procesului verbal de adjudecare, conform cu prevederile caietului de sarcini.
În vremurile bune, la Combinatul chimic Târnăveni lucrau chiar și 6.500 de angajați, iar fabrica își permitea până și o echipă de fotbal, la care a jucat fostul selecționer, Ladislau Bölöni. Pe când era productiv, Combinatul Chimic producea o mulțime de produse anorganice cum ar fi: bicromat de sodiu, bicromat de potasiu, săruri de bariu, săruri de crom, sau oxid de zinc. În anul 2002, combinatul a fost închis și preluat de AVAS. După 1989, Combinatul Chimic Tîrnăveni a fost divizat în două societăți: Bicapa și Carbid Fox. Bicapa, producător tradițional de diverse săruri anorganice (compuși ai bariului și cromului), a fost închis în 2007 de către DGFP Mureș, care a decis executarea silită a tuturor bunurilor societății.
Poluarea
Deșeurile care rezultau în urma activității combinatului erau depozitate în trei bataluri din spatele fabricii, la o distanță de câțiva zeci de metri de Târnava Mică. Aspectul acestor deșeuri este cel al unui „balast” oarecare, dar în componența lui există, pe lângă alte metale grele, crom hexavalent – o substanță care este cancerigenă. Cu timpul, aceste reziduuri au tot fost depozitate, iar în prezent acestea arată ca niște veritabili munți de steril. S-a estimat că aici s-ar afla circa 2,5 milioane de tone de material rezidual. În anul 2008, ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat că combinatul este o bombă ecologică, ce ar putea afecta nu numai România, ci și Europa. Groapa de 32 de hectare a combinatului, unde sunt strânse deșeurile chimice, nu este securizată, așa că la fiecare ploaie, resturile toxice se infiltrează în pământ și ajung în apele din apropiere. În cazul unui cutremur, când pământul s-ar crăpa și deșeurile ar ajunge în apă în cantități mari, efectul ar fi devastator.
Mircea Barbu
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.