Municipiul Târgu Mureş a fost dotat cu un sistem de monitorizare stradală pentru siguranţa populaţiei, unic în Regiunea Centru, în urma implementării unui proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional, în valoare de 3,5 milioane de lei, a declarat presei, marţi, Dana Ijac, şef Serviciu strategii şi programe economice din cadrul Primăriei. ”Proiectul este unic la nivelul Regiunii Centru, atât prin faptul că, în sine, Dispeceratul Integrat de Urgenţă este o instituţie special creată în urmă cu 4 ani, dar această investiţie s-a realizat prin fonduri speciale. Până acum niciun alt program nu a permis alocarea unor fonduri pentru realizarea unor lucrări de montare a camerelor video şi instalarea reţelelor propriu-zise prin subteran. Deci practic este pentru prima dată când în cadrul unei investiţii, toate acele fire care se montează pe stâlpi în oraşe au fost montate prin tubulaturi speciale în subteran”, a spus Dana Ijac.
Proiectul presupune dezvoltarea Dispeceratului Integrat de Urgenţă 112 şi montarea a 25 de camere video la nivelul cartierelor din municipiul Târgu Mureş, principalul beneficiar al acestui sistem de monitorizare fiind Poliţia Locală Târgu Mureş. Şeful Poliţiei Locale Târgu Mureş, Valentin Bretfelean, a precizat că de la darea în folosinţă a acestui sistem, poliţiştii au reuşit identificarea mai multor persoane care au desfăşurat activităţi ilegale pe domeniul public. ”Aceste camere sunt amplasate în puncte obligatorii de trecere, la intersecţii, în sensuri giratorii, în zone rău famate, în zone cu un potenţial contravenţional şi infracţional ridicat. Nu vreau să nominalizez acum intersecţiile în care se află pentru că asta ar însemna să-i sesizăm şi pe cei care derulează asemenea fapte, dar cu ele reuşim să-i identificăm foarte uşor pe cei care derulează activităţi ilegale”, a spus Valentin Bretfelean.
Sistemul de monitorizare contribuie şi la siguranţa traficului rutier şi permite intervenţia promptă a agenţilor rutieri acolo unde se semnalează blocaje de trafic.
AGERPRES