Biscuiţii bio din seminţe şi flori de lavandă, îndulciţi cu miere de lavandă, produşi de iniţiatorul primului festival al lavandei din România, la Mădăraş, Ovidiu Roşca, au fost între cele mai dorite produse la cea de-a VI-a ediţie a Zilei Naţionale a Produselor Agroalimentare Româneşti de la Târgu Mureş.
„Biscuiţii cu lavandă sunt făcuţi la noi, în Mureş şi sunt bio. Sunt doar din seminţe, miere şi flori de lavandă, sunt foarte buni, sunt ca un cips, sunt crocanţi şi ajută la digestie, la relaxare. E un produs foarte, foarte căutat, sunt foarte apreciaţi şi căutaţi, lumea îi serveşte lângă o cafea sau chiar seara, ca un desert. Sunt foarte buni şi la copii, fiind doar din cereale eco şi cu miere. Sunt foarte căutaţi, mai ales că Festivalul Lavandei din Mădăraş este primul de acest fel din ţară, de aceea a fost recunoscut şi înregistrat la OSIM. Anual suntem vizitaţi de peste 20.000 de vizitatori, dornici de a simţi relaxarea, energia şi frumuseţea de pe Tărâmul Lavandei”, a declarat Ovidiu Roşca.
Producătorul de lavandă a arătat că după ce a renunţat la jurnalism a achiziţionat un teren în localitatea Mădăraş, unde a început, în urmă cu 7 ani, să planteze butaşi de lavandă, în prezent suprafaţa fiind de 10 hectare.
„De la jurnalism am trecut la cultivarea de lavandă pentru simplul fapt că era frumos, arăta foarte bine şi ne simţeam bine când găseam lavandă. Apoi am dezvoltat o mică afacere şi am ajuns la aproape 10 hectare de lavandă în Mădăraş, unde se ţine şi Festivalul Lavandei, iar de acolo am dezvoltat mai multe produse. Câmpul de lavandă de la Mădăraş, denumit acum şi Tărâmul Lavandei, a ajuns renumit în ţară pentru Festivalul Lavandei care îl facem de peste 5 ani la noi în ţară. Produsele pe care le prezentăm la Ziua Naţională a Produselor Agroalimentare sunt arhicunoscute iubitorilor acestei plante şi, pe lângă biscuiţi, se cere mult uleiul esenţial, apa de lavandă, mierea de lavandă şi siropul. Toţi apreciază beneficiile uleiului esenţial de lavandă, care acţionează pe tot ce înseamnă partea de sistem nervos, asigură un somn liniştit, alină durerile de cap şi musculare şi ajută la calmarea bebeluşilor”, a arătat Roşca.
Deşi Tărâmul Lavandei de la Mădăraş se întinde pe 10 hectare, producătorul spune că această activitate este costisitoare şi implică o serie de dificultăţi, întrucât în România nu există o piaţă de desfacere care să preia constant aceste produse, aşa cum se întâmplă în Bulgaria, de exemplu. AGERPRES