Construcţia este ultima dovadă a existenţei unui sat pe care, în urmă cu mai bine de trei decenii, regimul comunist a hotărât să-l şteargă de pe hartă, ca să facă loc unui lac de acumulare. Acum lăcaşul va fi reconstruit pe fundul Lacului Bezid, în amintirea celor care au fost obligaţi să renunţe la tot ce aveau.
În locul apelor, în anii ’70 era un sat cu 180 de case, cu locuitori de mai multe religii. Pentru că zonele şi localităţile din împrejurimi erau des inundate, comuniştii au decis să sacrifice satul Bezidu şi să construiască acolo un baraj. Toţi oamenii au fost nevoiţi să-şi părăsească atunci locuinţele.
Singura clădire care a rezistat printre ape până în anul 2014 a fost biserica. Acum ea este prioritatea autorităţilor din Sângeorgiu de Pădure.
Peter Gaspar, ghid turistic: Scopul pentru care vom reconstrui biserica este să aducem un ultim omagiu acestui sat care este drag nouă şi foştilor localnici care câţiva dintre ei locuiesc şi în Sângeorgiu de Pădure.
Noul lăcaş va fi simbolul tuturor religiilor care au convieţuit în satul inundat. Costurile reconstrucţiei sunt estimate la aproape 350 de mii de euro. Lucrările au început din luna decebrie a anului trecut. Fundaţia este terminată, iar biserica ar putea fi gata până în august.
Csibi Attila, primar Sangeorgiu de Padure: Turnul va fi de 18 metri şi acoperişul va fi din sticlă, vrem să punem şi un clopot care provine din satul respectiv. Şi mai important în contrucţia respectivă e că n-o s-o închidem, deci nu punem acoperiş pe biserică, numai turnul va fi acoperit.
Pentru accesul turiştilor va fi construit un pod. În turla bisericii va fi amenajată o expoziţie de fotografie cu vechiul sat, iar în sala centrală a clădirii vor putea fi organizate spectacole.
Vezi video pe Observator Tv