Boala limbii albastre, descoperită și în Vânători

Boala limbii albastre, descoperită și în Vânători

boala limbii albastreAnimale infectate cu boala limbii albastre au fost descoperite în Vânători, lângă Sighişoara. În urma descoperirii a opt bovine infectate cu aşa-numita “boală a limbii albastre”, în comunele Vânători şi Brâncoveneşti, în întreg judeţul se vor închide târgurile de animale pe termen nelimitat.
Boala limbii albastre…
… este o boală virală care afectează ovinele, bovinele, caprele şi alte rumegătoare. Boala nu este contagioasă şi se transmite prin culicoide (musculiţe înţepătoare), potrivit site-ului Comisiei Europene. Frecvenţa cazurilor de boală creşte mai ales spre sfârşitul verii şi toamna.
Boala limbii albastre se caracterizează prin inflamarea membranelor mucoase, congestie, umflături şi hemoragii, dar cele mai multe dintre animalele afectate se vindecă de boală. Specia ovinelor este în general cea mai afectată, în timp ce bovinele şi caprele nu prezintă de obicei semne clinice severe de boală chiar dacă poartă virusul de o anumită perioadă.
Virusul se transmite printr-un număr mic de specii de musculiţe înţepătoare din genul culicoidelor. Culicoidele pot fi considerate un vector important de transmitere a bolii limbii albastre atunci când au capacitatea de a deveni infectate, de a replica sau transmite virusul. În sudul Europei culicoidele imicola sunt vectorul principal de transmitere a virusului. Totuşi, mai multe specii indigene de culicoide din nord sunt capabile de transmitere, lucru demonstrat de epidemii de boala limbii albastre în zone din afara razei geografice a culicoidelor imicola.
Boala limbii albastre nu afectează oamenii şi nu există riscul ca boala să fie contactată sau transmisă prin carne sau lapte.