Localitatea Bogata este situată în Estul oraşului Luduş la mică distanţă şi a avut din cele mai vechi timpuri legături strânse cu oamenii şi autorităţile din oraşul aflat în aval pe Mureş. Atestată documentar din anul 1439, comuna Bogata şi-a găsit cronicarii erudiţi şi dedicaţi în totalitate în munca minuţioasă de culegere a multor amănunte ascunse în colbul arhivelor în persoana profesorilor Mihai şi Zamfira Lucia Stavilă – doi monografişti consacraţi şi Ioan (Nucu) Corla – pasionat de istorie şi Mecena generos. Lucrarea monumentală, 460 de pagini format A4 doreşte, conform autorilor, să aducă trecutul în prezent şi să prefigureze viitorul localităţii, ceea ce reuşeşte printr-un volum de referinţă.
Lansare cu personalităţi
A fost o adevărată sărbătoare a comunităţii în ziua în care a fost lansată Monografia. ÎPS Andrei Făgărăşeanul, arhiepiscopul ortodox al Sibiului, cel care şi-a început misiunea cristică la Bogata a fost oaspetele de onoare alături de Nicolae Băciuţ, Mariana Cristescu, Dimitrie Poptămaş, Lazăr Lădariu, Mircea Gheborean, Sever Pop, Petru Ulea care au avut cuvinte de preţuire pentru actul de cultură la care au participat şi cu toţii au apreciat textul şi iconografia lucrării.
Monografia este structurată pe 15 capitole în care sunt tratate: Apartenenţa; Aşezarea geografică; Epoca străveche, veche şi feudală; Toponimia satului; Evoluţia populaţiei; Mişcări ţărăneşti în epoca feudală; Evoluţia mişcării de emancipare naţională a Românilor; Revoluţia de la 1848 – 1849; Viaţa socială economică de la începuturi până în anul 2010; România în primul şi al doilea război mondial; Dezvoltarea învăţământului şi culturii; Viaţa spirituală; Sănătatea şi activitatea sportivă; Viaţa politică; Biografii, personalităţi, mărturii – confesiuni, particularităţi ale comunei, mulţumiri.
Bogăţia de date, tratarea unei largi game de subiecte ne dau convingerea că actuala Monografie va fi un reper pentru mulţi ani de acum înainte.
Ioan A. Borgovan