Minivacanţa de tot felul de sărbători a făcut ca proiectele legate de Oraşul Ştiinţific şi Informatică Medicală să treacă relativ neobservate, în afara câtorva zvâcniri edilitare şi a unor comentarii pe reţeaua de socializare Facebook. Totuşi, pentru că e un proiect ce presupune fonduri importante, inclusiv din bugetul local, să vedem ce s-a mai întâmplat în ultimele două săptămâni de la ultima noastră întâlnire cu reprezentanţii municipalităţii şi consilierii locali.
În mape
Tocmai înainte de minivacanţa de 1 Mai – Sărbători Pascala s-a nimerit să ajungă pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local un proiect de hotărâre privind majorarea capitalului social al SC THE SCIENCE CITY FOR RESEARCH AND MEDICAL INFORMATICS SA, varianta în engleză a oraşului ştiinţific.
Inclus pe ordinea de zi la punctul 33, proiectul a fost amânat în şedinţa din 25 aprilie şi reinclus pe ordinea de zi în şedinţa extraordinară din 29 aprilie pentru ca aleşii să mai aibă timp pentru a studia proiectul.
În stilul obişnuit al reprezentanţilor Primăriei, proiectul a plecat de la Administraţia Domeniului Public în 15 aprilie, avizat favorabil, ca apoi să parcurgă şi restul etapelor – viza secretarului municipiului, semnătura primarului Dorin Florea şi abia apoi să intre în comisiile de specialitate ale Consiliului Local. Spunem, cu optimism, că înainte cu o săptămână de şedinţă, aleşii au putut lectura proiectul de hotărâre care nu ar fi fost prea complicat dacă nu ar fi presupus o vastă documentare ţinând cont că Polul de Competitivitate, despre care vom vorbi mai jos, nu este un dosar cu o singură filă.
Concret…
În proiectul de hotărâre se propunea ca 8.000 de metri pătraţi de la Cazarma de la Podul Mureş – afectaţi construirii de locuinţe ANL pentru militari, dar şi altor destinaţii, contrar a ceea ce am mai auzit ici-colea din partea consilierilor locali – să reprezinte aport în natură la majorarea capitalului social al companiei mai sus-menţionate. Desprinderea a 8.000 de mp dintr-un total de aproape 65.000 de mp şi alocării acestui spaţiu pentru un centru de afaceri, respectiv pentru un imobil care să găzduiască un supercomputer nici nu s-ar fi observat probabil dacă nu eram la Tîrgu-Mureş …Unde detaliile legale sunt studiate cu lupa. Astfel, majoritatea consilierilor locali ai USL au susţinut că proiectul oraşului ştiinţific ar avea nevoie măcar de un studiu de prefezabilitate înainte ca aleşii să îşi dea OK-ul, că nu există specialişti care să utilizeze supercomputerul – reprezentanţii universităţilor angrenate în proiect au susţinut că sunt specialişti care se pot perfecţiona în mai puţin de un an – sau că sumele cu titlu de cofinanţare sunt foarte mari, şi anume peste 10 milioane de euro.
Până la urmă, proiectul a trecut şi oraşul ştiinţific are un capital majorat cu suma de 4.516.000 de lei. Dacă vă întrebaţi de ce a fost necesară majorarea capitalului social, explicaţia ar fi, conform expunerii de motive a proiectului de hotărâre, că pentru implementarea de către S.C. THE SCIENCE CITY FOR RESEARCH AND MEDICAL INFORMATICS S.A. a proiectului ,,Polul de Competitivitate pentru cercetare-dezvoltare în domeniul medical şi informatică medicală” şi pentru asigurarea cofinanţării în natură, solicitată şi permisă conform ghidului solicitantului.
Ce e cu polul?
Polul de Competitivitate pentru Cercetare-Dezvoltare în domeniul Medical şi Informatică Tîrgu-Mureş este constituit ca şi asociere fără personalitate juridică care funcţionează pe baza unui acord de parteneriat semnat de către membrii polului de competitivitate. Structura finală a polului de competitivitate a fost anunţată în august 2012 şi acesta este format din 18 membri, respectiv 8 întreprinderi (SC The Science City for Research and Medical Informatics SA, SC Locativ SA, SC Fomco 2006 SRL, SC SVT Electronics SRL, SC Ecomotive Development SRL, SC Bloomers Consulting SRL, SC Rusu şi Borţun Consultanţă SRL, SC VIAXP SRL), cinci universităţi/organisme de cercetare (Universitatea Sapientia, Universitatea Dimitrie Cantemir Tîrgu-Mureş, Universitatea Petru Maior Tîrgu-Mureş, Universitatea de Medicină şi Farmacie Tîrgu-Mureş, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş), un ONG (Fundaţia pentru SMURD), patru catalizatori (Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Mureş, Asociaţia de Plăţi Electronice din România, SC Active Labs SRL, Primăria municipiului Tîrgu Mureş).
Polul de Competitivitate pentru Cercetare-Dezvoltare în domeniul Medical şi Informatică Tîrgu-Mureş a obţinut în urma etapei I de evaluare efectuată de Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” un punctaj de 87,5 puncte, fiind al şaselea Pol de Competitivitate din totalul celor 22 de Poli care s-au clasificat în Etapa II de evaluare.
Pachetul integrat include 11 proiecte, dintre care un proiect de investiţii, cinci proiecte de cercetare şi cinci proiecte soft. Bugetul total al pachetului integrat este de 79,172,435.42 de lei. Implementarea Polului de competitivitate va fi finanţată din fonduri europene prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, Axa Prioritară 1 „Un sistem de producţie inovativ şi ecoeficient”.
Primul pas
Ca prim proiect pe care societatea SC The Science City for Research and Medical Informatics SA, în parteneriat cu SC Locativ SA intenţionează să îl promoveze pentru a fi finanţat în cadrul axei mai sus-menţionate este cel privind ,,Construirea Centrului de Afaceri Transilvania şi achiziţia supercomputer-ului”. Proiectul se cifrează la peste 57 de milioane de lei, din care finanţare nerambursabilă 31,5 milioane de lei, restul urmând să fie asigurat de către solicitant, adică societatea mai sus-amintită. Acum, din această sumă, Oraşul Ştiinţific are aportul în natură, acel teren de care deja aminteam mai sus și care este evaluat în funcţie de ce proiect citim – fie la 4,5 milioane de lei – în hotărârea CL, fie la 4,266 – în documentaţia Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) a SC The Science City for Research and Medical Informatics SA. Celelalte 20 de milioane de ar urma să fie asigurate din bugetul local.
Boicot
Pentru ca cererea de finanţare să fie depusă până la data de 8 mai, cum este precizat în documentul de la AM POS CCE ca termen limită, a fost convocată în regim de urgenţă AGA societăţii, reprezentată de toţi cei 23 de consilieri locali, în data de 7 mai 2013.
Aleşii locali ai USL, respectiv cei ai UDMR au boicotat şedinţa AGA şi, cu toate acestea, Adunarea a fost declarată statutară de către consilierii locali PD-L, iar membrii prezenţi au aprobat următoarele: cererea de finanţare pentru proiectul “Construirea Centrului de Afaceri Transilvania şi achiziţia supercomputer-ului”, în valoare de 57,379,419.88 lei, cofinanţarea S.C. The Science City for Research and Medical Informatics SA pentru proiectul ,,Construirea Centrului de Afaceri Transilvania şi achiziţia supercomputer-ului” cu suma de 25,598,643.60 lei, din care 4,266,440.60 de lei contribuţie în natură, susţinerea de către S.C. The Science City for Research and Medical Informatics SA a oricăror costuri suplimentare care vor surveni în perioada implementării proiectului, respectiv asigurarea de către S.C. The Science City for Research and Medical Informatics SA a sumelor necesare pentru acoperirea contribuţiei din fondurile structurale în cadrul proiectului, sume care vor fi cheltuite în avans de către S.C. The Science City for Research and Medical Informatics SA până la rambursarea cheltuielilor de către Autoritatea de Management.
Semne de întrebare
Dacă AGA a fost statutară sau nu ne vom lămuri în viitor. Dacă proiectul primeşte undă verde în a doua etapă de evaluare derulată de AM POS CCE, iarăşi vom afla mai încolo. De asemenea, unde va găsi Executivul cei 20 de milioane de lei în bugetul local, în condiţiile în care nu au reuşit să se achite de plata unor proiecte sportive de 10.000 de lei încă de anul trecut, vă vom lămuri în ediţiile viitoare.
Pentru că acest proiect a suscitat controverse vom reveni în numerele următoare cu o analiză amplă a sa, când sperăm că ne vom dumiri dacă este viabil sau nu.
Ligia Voro
Imi spune cineva care a citit documentatia, ca proiectul e interesant si cu potential, insa nu ar fi fost suficient de clara partea de explotare ulterioara finalizarii investitiei propriu zise. Oricum, in public si cat am prins eu pe FB au fost mai mult discutii principiale si/sau procedurale 🙂
Eu, din documentaţia pe care am citit-o, nu m-am prea lămurit ce e cu proiectul acesta, sincer. Am înţeles ce e cu supercomputerul, la ce foloseşte, am priceput ce poate fi un centru de afaceri, dar încă nu am văzut cele 11 proiecte de care se vorbeşte. Şi ar mai fi de spus multe lucruri, aşa la o scurtă trecere în revistă. Însă, aşa cum scriam, voi studia documentaţia, la care sper să am acces, voi discuta cu persoane care se pricep mai bine decât mine şi abia apoi îmi voi spune o opinie, una argumentată.
Legaturi intre angajati ai universitatilor si ciotea de la viaxp, legaturile primariei cu fostul angajat de la Locativ, afacerea de 15.000 de euro pe bloomers si asa mai departe. Oamenii astia si institutiile amintite se cunosc cam toti intre ei si s-au angajat reciproc si miroase a afacere dedicata.