Cu prilejul reuniunii anuale a diplomaţiei române, la care au participat ambasadori şi alţi reprezentanţi diplomatici ai României, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor, Borbély László, a vorbit despre importanţa diplomaţiei parlamentare în următoarele săptămâni în domeniul relaţiilor internaţionale.
„În ultima perioadă, s-au manifestat — nu doar în Europa, ci, influenţate de evenimentele din Siria şi din Irak, şi în ţări ale Orientului Mijlociu, o serie de provocări pe plan internaţional care demonstrează, pentru întreaga omenire, faptul că, din nefericire, degeaba există tratate internaţionale şi decizii ale ONU, unele ţări se comportă de o manieră arbitrară şi îşi fac apariţia pe Glob zone de conflict care obligă organismele internaţionale la o regândire a strategiilor proprii”, a spus Borbély László.
El a arătat că situaţia internaţională se schimbă de la o zi la alta şi a menţionat, în context, criza ucraineană, politica maritimă agresivă a Chinei, prăbuşirea statului libian, criza din Egipt şi călcarea în picioare, în Africa şi în Asia, a celor mai elementare drepturi ale omului — aspectul cel mai grav al acestor desfăşurări fiind acela că ele se soldează şi cu victime umane.
El a adăugat că România, situată la frontiera răsăriteană a Uniunii Europene şi a NATO, are o poziţie importantă pe plan geo-politic şi că de aceea, în săptămânile următoare, inclusiv la summit-ul NATO din septembrie, România trebuie să îşi formuleze şi să prezinte o poziţie coerentă, care să ţină seama de principiile statului de drept.
„Este importantă democraţia parlamentară, este important ca instituţiile implicate în elaborarea politicii externe să formuleze mesaje unitare. La fel de importantă este existenţa unui mesaj unitar din partea Uniunii Europene. Evenimentele internaţionale din ultimele câteva luni sunt lipsite de precedent. De aceea, în săptămânile şi lunile următoare, statele lumii trebuie să soluţioneze pe cale politică conflictele apărute. În caz contrar, ar fi pusă sub semnul întrebării însăşi ordinea de drept internaţional pe care organismele internaţionale au construit-o de-a lungul multor ani,” a mai spus preşedintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor.
În alocuţiunea sa, Borbély László s-a referit şi la prezenţa şi rolul comunităţii maghiare din România, arătând că începând din 1990, această comunitate a reuşit să obţină drepturi folosind instrumentele statului de drept, şi că această luptă va continua în acelaşi fel şi de acum înainte, pentru că, în definitiv, aceste drepturi ale minorităţilor nu contravin statului de drept, ci îl întăresc.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.