Există probabil mii de români care s-au gândit, în ultima vreme, să plece din ţară. Dacă Europa nu mai este o soluţie pentru emigrare, asta din cauza recesiunii şi a pieţei de muncă reduse, Australia, Noua Zeelandă, Canada sau programul „Loteria vizelor”, susţinut de guvernul Statelor Unite ale Americii, rămân alternativele pentru cei care vor să facă acest lucru.
Canada, Țara Arțarului, o ţară cât un continent, cu resurse naturale considerabile: minereuri de fier, neferoase, metale preţioase, metale rare, un fond forestier considerabil, zăcăminte importante de cărbuni, petrol şi gaze naturale, o reţea hidrografică de invidiat, pare un vis pentru mulți dintre noi.
A decis să încerce ,,marea cu degetul”
Bozsoky Szabi, profesorul, muzicianul, reghineanul nostru, în vara anului 2012, după 12 ani de muncă în sistemul de învățământ, sistem care se degrada de la an la an, a decis să încerce ,,marea cu degetul”.
În mai puțin de două săptămâni, decizia fiind luată, a zburat peste Ocean, către Canada. „Costurile nu au fost deloc mici, însă am hotărât să îmi duc planul la capăt, în ciuda faptului că era o loterie să joc „totul sau nimic”. Această încercare a adus mari cheltuieli și doar după o lungă perioadă de muncă grea am reușit să amortizez pagubele materiale. Dar, în momentul de față, consider că a fost cea mai bună investiție pe care am făcut-o vreodată”, mi-a povestit Szabi.
„Prima impresie a fost înfricoșătoare”
Începutul a fost greu, a aterizat în aeroport cu un singur bagaj. „Prima impresie a fost înfricoșătoare. Ne-am trezit doi oameni mici într-un aeroport foarte mare, într-o țară imensă, cu zgârie nori și distanțe mari”, își amintește acum. În decursul anilor au descoperit o altă lume, multă verdeață, nenumărate lacuri, oxigen, multiculturalism, oameni deosebiți.
Într-o scurtă perioadă au progresat considerabil.
În momentul de față își continuă activitatea în profesia lui, lucrează la cel mai mare club de fotbal din Nordul Americii, la Oakville Soccer Club, care numără peste 12.000 de membri la activ.
Antrenează și coordonează două grupe/ echipe în Ontario Player Development League, cu program intens de fotbal de înaltă performanță. În paralel, administrează, este managerul clubului de tenis Wallace Park Tennis Club din Oakville, care deține 5 terenuri în aer liber și în acest an a depășit un număr de 700 de membri. „Pe viitor îmi doresc să avem rezultate bune cu clubul, să reușim să promovăm jucători la echipa provincială și națională, mă voi strădui să promovez și să antrenez într-o ligă superioară ( Ligue 1 Ontario, CSL, MLS). În acest an, după doar un an în OPDL, am promovat doi jucători la echipa provincială la U14 băieți. Lucas Russo și Yves-Michael Tcheuyap se află între cei 20 de jucători selectați care reprezintă provincia Ontario”.
Sistemul școlar în Canada
În Canada, sistemul școlar este administrat de fiecare provincie, teritoriu. Școlile sunt administrate de comisiile școlare, iar universitățile au propria administrare, astfel încât sistemul de învățământ poate să varieze de la o provincie la alta. Cea mai mare parte a școlilor primare și secundare sunt publice, frecventarea acestora fiind gratuită și deschisă tuturor. În paralel cu învățământul public funcționează atât rețeaua de învățământ catolic, precum și școlile private. Majoritatea universităților sunt cu taxe și pe bază de burse.
„Nu mă pot gândi la întoarcere”
„Momentan aici profesez și deocamdată nu mă pot gândi la întoarcere. M-am obișnuit cu acest sistem, sunt respectat și apreciat, iar nivelul de trai este unul favorabil. Da, mi-aș dori să am părinții mai aproape și pe bunii mei prieteni din copilărie, de care mă leagă atâtea amintiri și povești”.
Dragostea pentru muzică
Cunoscând marea lui dragoste pentru muzică l-am întrebat dacă reușește să facă ceva în acest sens. Szabi mi-a răspuns că ,,momentan sunt într-o mică pauză din cauza programului încărcat. Lucrez 7 zile din 7, în weekenduri trebuie să înlocuiesc scena cu terenurile de competiție. Uneori mai particip la sesiuni de înregistrare pentru diferite proiecte muzicale, filmări de videoclipuri, chiar și în concerte live. Dar, toate astea, în limita timpului liber de care dispun”,
Noi ne bucurăm că timpul liber i-a permis să vină în vizită la Reghin și am aflat povestea lui canadiană.
Ne bucurăm de asemenea că un reghinean a reușit să își facă o viață frumoasă în țara la care cei mai mulți dintre noi doar visăm!
Imola Grama