Salamul de Nădlac a intrat în prima etapă de recunoaștere europeană. Se pregătesc brânza frământată de Teaca și babicul de Buzău, care sunt în curs de înregistrare.
Între timp, produsele deja validate de europeni se bucură de apreciere în țările din Uniune.
Rețeta salamului de Nădlac a fost adusă în 1803, când primii slovaci au ajuns aici. Produsul, considerat o delicatesa locală, va ajunge și în frigiderele străinilor după ce va parcurge mai multe etape de recunoaștere a calității. Salamul de Nădlac poate fi păstrat timp de 2 ani.
În curs de înregistrare într-un sistem de calitate european este și „brânza frământată de Teaca”, din Bistrița Năsăud, care participă zilele acestea la cel mai important târg internațional de produse alimentare organizat la Berlin.
Flaviu Dreșcan, inginer fabrică lactate: „Se face un caș din lapte adus din zonă. Sare, telemea și cam atât. Se frâmântă brânza printr-o matocă, o băgăm în vezicile naturale de porc”.
Simion Dreșcan, administrator fabrică lactate: „Vi un produs nu numai național, nu numai local, va fi și un produs european”.
Tot în proces de înregistrare este și babicul de Buzău făcut din porc și vită. Prima oară l-au adus la noi bulgarii în secolul 17.
România are până acum 14 produse recunoscute, printre care magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu, brânza de Ibănești, pita de Pecica, plăcinta dobrogeană și cârnații de Plescoi.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.