Direcţia Silvică Harghita va tăia pentru Crăciun, din pădurile de stat, doar 940 de brazi, numărul fiind mult mai mic decât în alţi ani, întrucât românii preferă să cumpere pomi de iarnă din import sau de cultură.
Responsabilul de producţie al Direcţiei Silvice Harghita, Miklós István, a declarat că cei 940 de brazi vor ajunge la angajaţii instituţiei, care au dreptul prin contractul colectiv de muncă la un pom de iarnă în fiecare an, iar restul vor fi comercializaţi la ocoalele silvice din Tulgheş, Topliţa şi Borsec.
Prețul
Preţul acestora este cuprins între 20 lei, pentru brazii cu o înălţime mai mică de 1.30 m şi poate ajunge până la 80 lei, pentru un brad de 4 metri.
Direcţia Silvică Harghita mai vinde şi molizi argintii din pepiniere, al căror preţ este de 45 de lei, pentru cei fără rădăcină şi de 65 lei pentru cei comercializaţi în ghivece.
Miklós István a precizat că numărul pomilor de iarnă vânduţi în ghiveci, cu rădăcină, nu este foarte mare, întrucât oamenii au observat că aceştia nu rezistă atunci când, în primăvară, sunt transplantaţi în pădure.
În ceea ce priveşte pădurile private administrate de Direcţia Silvică, brazii se vor tăia, conform lui Miklós, în funcţie de solicitările pieţei, însă, deocamdată, nu se poate vorbi de un număr total. În aceeaşi situaţie sunt şi ocoalele silvice particulare şi composesoratele care administrează păduri private.
Miklós István a precizat că, în ultimii ani oamenii au început să cumpere tot mai mulţi brazi de Crăciun din import sau din cultură, care sunt trataţi, sunt mai aspectuoşi, cu crengi puternice, care nu ‘se lasă’ după trei zile de la împodobire şi ale căror ace nu cad, aşa cum se întâmplă cu cei tăiaţi din păduri.
În Harghita au început şi campaniile de prevenire a tăierilor ilegale de pomi de Crăciun, oamenii legii reuşind să confişte 50 de brazi tăiaţi ilegal. Acţiunile vor continua până în 24 decembrie, în ajunul Crăciunului.