Povestea Cadourilor în cutia de pantofi a început în anul 2007, când un tânăr clujean şi-a adus aminte cu câtă bucurie primea cutiile cu donaţii de peste hotare. Erau anii copilăriei, anii de după Revoluţie. A preluat ideea şi, astfel, s-a „născut” proiectul ShoeBox, care se repetă an de an, în fiecare decembrie. Voluntari din peste 200 de centre de colectare, în 104 oraşe din aproape 20 de ţări, colectează deja cadouri de la oameni cu suflet mare şi dăruiesc copiilor nevoiaşi „un dram” de bucurie ascunsă în cutia de pantofi!
Cutii frumos ambalate
Ce înseamnă ShoeBox? O cutie de pantofi în care semenii noştri pun nişte cadouri. Ei sunt oamenii care au înţeles că a dărui înseamnă o bucurie poate şi mai mare decât a primi.
ShoeBox conţine jucării, dulciuri, produse de igienă personală, rechizite, articole de îmbrăcăminte, felicitare şi orice alt cadou în stare foarte bună, lucruri sortate în funcţie de categoriile de vârstă 2-4 ani, 5-9 ani, 10-14 ani sau altă vârstă, cu menţiunea că pachetul e pentru băiat sau fetiţă. Apoi, cutia închisă cu capac este învelită frumos de voluntari cu hârtie colorată.
Cutiile astfel pregătite sunt distribuite apoi celor nevoiaşi, de regulă în perioada 16-21 decembrie. Fotografiile realizate cu ocazia acestor evenimente ce imortalizează bucuria copiilor la primirea cadourilor sunt popularizate pe paginile de facebook, astfel că an de an tot mai mulţi oameni participă la proiectul ShoeBox.
Manifestări caritabile
În această perioadă a anului, cuprinşi de spiritul sărbătorilor şi de îndemnul „De Crăciun fii mai bun!” manifestările caritabile se ţin lanţ. În aceste zile au loc tot felul de manifestări caritabile, spectacole şi serbări încununate cu distribuirea cadourilor.
Dacă ar fi să le trecem în revistă doar pe cele mai interesante, am putea să amintim cadoul oferit de Cavalerii Sf. Gheorghe, care au poposit la Biserica reformată din str. Substejeriş, din Tîrgu Mureş, aducând cu ei cadouri pentru 30 de copilaşi de grădiniţă.
ShoeBox în judeţul Harghita
Elevii, de la Colegiul Reformat „Baczkamadarasi- Kis Gergely”, din Odorheiu Secuiesc, au pregătit copiilor nevoiaşi cadouri în 140 de cutii de pantofi. O delegaţie formată din 20 de elevi ai şcolii au distribuit apoi cutiile frumos ambalate la căminele de copii, unde au fost răsplătiţi de cei mici cu ceai, suc şi prăjituri.
Pian de concert
Un cadou neaşteptat de valoros au primit cei din comuna Lăzarea, judeţul Harghita. Graţie preşedintelui Fundaţiei AMAMA din Ungaria, fiu al oraşului Gheorgheni, comuna a primit un pian în stare foarte bună, deşi fabricat pe vremea Monarhiei Austro-Ungare. Lăzărenii vor putea asculta pianul pe 25 decembrie, în cadrul unei manifestări dedicate Crăciunului şi donaţiilor! Filiala Caritas din Odorheiu Secuiesc va distribui nevoiaşilor 2.100 de pachete primite din Germania
Cel care donează devine mai bun
Colegii de la Redacţia Udvarhelyi Híradó (Jurnalul de Odorheiu Secuiesc) au adunat până pe 19 decembrie cadouri pe care le vor distribui copiilor nevoiaşi. Nu puţine sunt cazurile în care câteun copil renunţă la pachetul său de Moş Nicolae şi-l oferă unui copil defavorizat! Membrii Clubului „Siculus Off-road” au distribuit, pe 21 decembrie, cadouri pentru copiii din zonele mai greu accesibile din Harghita, printre care la Corund şi Zetea.
„Cel care donează devine mai bun ca om, căci simte că a făcut ceva important, că e capabil să-şi ajute semenii care au mare nevoie de el. Dăruind din toată inima, gestul poate compensa şi o frustrare interioară, poate încărca omul cu sentimente pozitive”, explică psihologul Varga Andrea, citată de szekelyhon.
Sărbătoarea iubirii şi a familiei
„În ajun de Crăciun tot mai mulţi au nevoie de consiliere, de consolidarea relaţiilor între părinţi şi copii. Sărbătoarea Crăciunului este sărbătoarea iubirii şi a importanţei familiei. Fiind o sărbătoare de sfârşit de an, fiecare dintre noi face un bilanţ al anului care trece şi un plan pentru anul care vine. Reclamele de la televizor pot influenţa omul să dăruiască, dar dacă acţionăm sub efectul reclamelor şi nu din dorinţa de a face bucurie cuiva, nu vom putea recâştiga liniştea sufletească!”, a detaliat psihologul.
Să dăruieşti viaţă
Un gest foarte apreciat este donarea de sânge. „Dăruieşte viaţă prin sângele donat”, astfel s-a intitulat acţiunea tinerilor de la Asociaţia „Tineri pentru tineri”, din judeţul Mureş. Cei care au donat sânge, în perioada 5-9 decembrie, în cadrul campaniei umanitare, au făcut două fapte bune: odată că au salvat vieţi prin sângele donat, iar a doua oară prin faptul că datorită tichetelor de masă la care au renunţat după donare, cei aflaţi în dificultate vor avea o masă caldă de Crăciun!
Brăduţii Copilăriei
Urmând exemplul proiectului ShoeBox, cel mai în vogă hotel din Tîrgu Mureş a fost iniţiatorul expoziţiei caritabile „Brăduţii Copilăriei”, organizat în beneficiul Asociaţiei „Împreună pentru copiii cu cancer”. În holul hotelului Privo au fost expuşi 190 de brăduţi împodobiţi de copii de clasele 0-IV de la câteva şcoli selectate din oraş. Expoziţia s-a bucurat şi de un moment artistic asigurat de elevii profesoarei Gyarmati Andrea Katalin de la Liceul Vocaţional de Artă şi președinte al Asociaţiei „Şansa Competiţională”, din Tîrgu Mureș.
Bursiera Japoniei a primit un oboi
Printre protagoniştii concertului susţinut în holul Hotelului Privo s-au numărat elevul de 9 ani, Ştefan Patriche, la pian. La oboi a cântat bursiera Japoniei, Volgyesi Bianca. O elevă care nu doar promite, dar începe să şi confirme că a meritat susţinerea profesorilor şi a tuturor iubitorilor de sunet. Asemenea altor copii, Bianca a început studiul unui instrument beneficiind de dotarea Liceului Vocaţional de Artă, valoarea instrumentului depăşind posibilităţile materiale ale familiei.
La încheierea studiilor însă instrumentul trebuie predat, iar faptul că ultimul clopoţel e tot mai aproape, iar achiziţionarea unui oboi ar însemna câteva mii de euro, sumă de care încă nu dispune, o preocupa intens pe Bianca. Şi atunci, a venit Moş Nicolae, care i-a trimis un oboi. Nu ştim cine e „Moşul”, dar am auzit că preţul e modic faţă de cel real, de 5.000 de euro, şi proprietarul aşteaptă până când suma va fi adunată în urma unei campanii pentru instrument!
ShoeBox made in Sighişoara
Voluntarii proiectului ShoeBox din municipiul Sighişoara au început de la sfârşitul lunii noiembrie să adune daruri pentru cutiile destinate celor aflaţi în dificultate. Ca şi în anii trecuţi au împachetat şi distribuit sute de cutii frumos ambalate, pline cu hăinuţe, dulciuri sau rechizite destinate copiilor din oraş şi împrejurimi. Bucuria celor care primesc aceste daruri este la fel de mare ca bucuria celor care au rupt din puţinul lor pentru a aduce o rază de soare în privirea nevoiaşilor.
În speranţa că ShoeBox, proiectul tânărului clujean, va avea continuare şi în anii ce urmează, vă dorim şi noi Crăciun fericit!
Erika Mărginean