Bugetul general al judeţului Mureş pe acest an, adoptat luni de consilierii judeţeni, se ridică la 1.016.266.000 lei la capitolul venituri, fiind cu 18,73% mai mare decât anul trecut, în timp ce cheltuielile sunt în sumă de 1.101.193.000 lei.
„După cum ştim, acest an o să avem patru diferite tipuri de alegeri, ceea ce înseamnă că vom avea permanent o campanie electorală şi o competiţie a partidelor politice. Probabil veţi avea posibilitatea să auziţi promisiuni măreţe şi proiecte, unele realizabile, altele nerealizabile. Dar atât pentru mine, cât şi pentru colegii mei de la Consiliul Judeţean este foarte important să elaborăm un buget real al judeţului Mureş şi al instituţiilor subordonate. Trebuie să rămânem cu picioarele de pământ şi în primul şi în primul rând să asigurăm funcţionarea acelor instituţii din subordine (…) Dacă ne gândim şi facem o mică comparaţie a bugetului general al judeţului Mureş, trebuie să afirm că este cu 18,73% mai mare decât bugetul din anul 2023. Deci, bugetul general consolidat este de 1.016.000.000 lei faţă de anul trecut, când am avut 855 de milioane de lei”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Mureş, Peter Ferenc, într-o conferinţă de presă.
Preşedintele CJ Mureş a precizat că în acest buget general este inclus şi bugetul spitalelor, ceea ce reprezintă 503,7 milioane de lei.
„Spitalele, din acest buget de 1.000.016.000 lei, au un buget de 503,7 milioane de lei. Deci bugetul propriu Consiliului Judeţean sau al judeţului Mureş este de 512,4 milioane de lei, din care 39% este destinat dezvoltării, adică puţin mai mult de o treime este destinată dezvoltării. La funcţionare avem 830 de milioane de lei, aici inclusiv spitalele, aparatul propriu şi instituţiile subordonate, ceea ce reprezintă 67% din bugetul general al judeţului. La investiţii avem 197 de milioane de lei, iar dacă ne gândim la proiectele europene, aici avem 287,1 milioane de lei, ceea ce trebuie să achităm în anul acesta”, a precizat Peter Ferenc.
Potrivit acestuia, în judeţul Mureş sunt 27 de proiecte europene câştigate, valoarea totală a acestora este de 623 milioane de lei, din care în acest an trebuie achitată suma de 287,1 milioane de lei.
„Din cele 27 de proiecte, la 10 suntem lideri ca şi instituţie, Consiliul Judeţean, la 17 suntem parteneri cu diferite instituţii subordonate, cum este de exemplu spitalul sau parteneri, cum este traseul cicloturistic, împreună cu Suceava şi cu Bistriţa-Năsăud, unde Suceava este lider de proiect. Noi suntem parteneri asociaţi la acest proiect mare (…) Din proiectele cu finanţare europeană, nouă au fost începute în 2022 şi şapte în anul 2023”, a mai afirmat Peter Ferenc. AGERPRES