“Bugetul 2023 este cel mai mare buget al orașului nostru de până acum, aproape 1 miliard de lei. Este un buget ambitios, realist și echilibrat. Este ambițios pentru că nu am cheltuit niciodată atât de mulți bani pentru dezvoltare. În construirea lui am ținut cont de realitatea economică iar obiectivele propuse sunt realizabile. Și, în cele din urmă, este echilibrat, deoarece nu ne putem permite să îndatorăm orașul pentru următorii ani.
Continuăm dezvoltarea orașului, începută în 2021, odată cu primul buget aprobat, alocând sume importante pentru țintele pe care mi le-am asumat la preluarea mandatului, de la creșterea investițiilor în educație și infrastructură școlară, sport și cultură, la modernizarea transportului public urban și periurban, a iluminatului stradal și managementului de trafic. În acest an este prioritară schimbarea revoluționară a transportului public prin dezvoltarea infrastructurii necesare , până la legăturile cu zona periurbană. Mulțumesc, totodată, atât echipei din Executiv pentru eforturile depuse la întocmirea bugetului cât și consilierilor locali care au votat pentru dezvoltarea urbei. Târgu Mureș este inima Transilvaniei, iar aceasta începe să bată cu putere!”, a declarat Soós Zoltán, primarul Municipiului Târgu Mureș.
Structura bugetului local, pe principalele linii a fost detaliată de Florin Crăciun, directorul Direcției Economice, în cadrul conferinței de presă.
I. La venituri sunt estimate venituri în sumă de 901.475.174 lei, din care:
– Venituri curente: 470.374.676 lei
– Subvenții de la bugetul de stat: 165.377.601 lei
– Fonduri Externe Nerambursabile: 274.722.897 lei
II. La cheltuieli, resursele au fost alocate pentru susţinerea cheltuielilor operaţionale cu funcţionarea instituţiilor şi serviciilor publice în sumă de 424.380.000 lei, pentru cheltuielile aferente proiectelor din fonduri externe nerambursabile în sumă de 389.187.000 lei şi pentru cheltuielile cu investiţiile în sumă de 101.297.000 lei.
Cheltuieli cu dobânzi și rate de rambursat la credit sunt de 10.700.000 lei reprezentând un total de cheltuieli de finanţat în valoare de 925.564.000 lei.
Ponderile cele mai mari în cadrul cheltuielilor operaționale le au cheltuielile cu serviciile publice, cheltuielile cu unitățile de învățământ, funcţionarea instituţiilor publice şi asistenţa socială.
Serviciul Relații Interne și Internaționale
Foto: Mariș Cristian Daniel