După şedinţa de constituire din luna iunie şi una mai uşoară în luna iulie, şedinţa ordinară a Consiliului Local Iernut din luna august a cuprins un număr de 28 de proiecte de hotărâre pe Ordinea de zi. Problematica foarte diversă, din cel puţin 13 domenii de activitate, a solicitat din plin atenţia celor 11 consilieri prezenţi din totalul de 15 într-o şedinţă condusă cu mână sigură, ca de obicei de consilierul Constantin Pantea şi supervizată de viceprimarul Rareş Bircea.
Problemele sociale în prim plan
Ne-am obişnuit ca în ultimii ani, la Iernut să fie luate în discuţie nenumăratele, dificilele şi tristele cazuri sociale care trebuie rezolvate pentru semenii noştri ajunşi în cazuri limită. Din cauza lor, din cauza societăţii şi a vremurilor pe care le traversăm, aproape că nici nu mai contează cauza, ori cauzele pentru care aceştia solicită scutiri de la plata taxelor şi impozitelor locale ori solicită un sprijin financiar. Au fost de această dată opt asemenea solicitări pentru: racordarea unei gospodării la reţeaua de apă potabilă; plata diferenţei la cotizaţia lunară necesară pentru internarea unui soţ în cadrul Unităţii Medico – Sociale Iernut; racordarea la reţeaua de energie electrică; suportarea cheltuielilor de înmormântare pentru o soţie decedată.
În condiţiile în care bugetul local este insuficient pentru nevoile reale ale oraşului încă din anul 2008, consilierii locali au aprobat proiectele de hotărâre şi în funcţie de culoarea politică pe care o reprezintă. „Am vrea să facem mai mult pentru defavorizaţii acestei perioade, dar nu putem”, spune viceprimarul Rareş Bircea.
Tai puţin de aici şi cârpesc acolo
Un buget al sărăciei. Aşa poate fi caracterizat un buget pe care se bazează activitatea unei comunităţi urbane. Zamfira Ţiţiu, şefa Serviciului Buget – Finanţe din cadrul Primăriei Iernut a prezentat în amănunt construcţia rectificării bugetului local în care a trebuit să împartă bani puţini la nevoi multe şi presante după formula „tai puţin de aici şi de aici, şi adaug, adică mai cârpesc ceva, acolo”.
Sigur, până la urmă, calculele au ieşit şi oamenii sunt relativ mulţumiţi. Dacă nu, la rectificarea următoare se va mai corecta pe ici, pe colo câte ceva.
Morţii să mai aştepte
Din cauza insuficientelor resurse financiare a fost amânată şi solicitarea Parohiei Reformate Iernut pentru obţinerea unui sprijin financiar în vederea construirii unei case mortuare. Că banii nu sunt în acest trimestru şi că solicitarea va putea fi rezolvată în trimestrul IV este clar şi de înţeles, dar mai greu de priceput este votul consilierilor. Nouă au fost pentru amânare, unul a votat împotrivă şi altul s-a abţinut. Fiecare votează cum crede, dar, totuşi…..
Şi, dacă a venit vorba de vot, la şedinţa din luna august am constatat că USL, prin consilierii săi locali, sunt contracaraţi de o alianţă, declarată sau nu, formată din PNG, PD-L şi Partidul lui Dan Diaconescu. Interesantă este poziţia PNG, care în legislatura trecută a fost alături de primarul Ioan Nicoară, acum prin vocea fostei viceprimar Simona Turcu a trecut în barca opoziţiei. Deocamdată, echilibrul este fragil: 8-7 în favoarea USL plus UDMR.
Ioan A. Borgovan
Felicitari Primariei Oras Iernut ! S-a infrumusetat centrul orasului, strazile sant curate, bine intretinute,vara este o placere sa te plimbi prin parc! Gospodarii buni se descurca si cu bani putini! Sa speram de mai bine la anul !