Chiar dacă primăvara și vara sunt anotimpurile în care verdețurile, legumele și fructele proaspete se găsesc din belșug, și toamna este sezonul în care natura ne oferă o mulțime de „delicii” benefice pentru sănătate, dar și pentru siluetă, cu condiția să știm cum să le integrăm în dieta zilnică.
Iată doar câteva dintre legumele și fructele toamnei pe care nu ar trebui să le ocolești, în special pentru că sunt prietenoase cu silueta.
Merele
Probabil unul dintre cele mai versatile alimente disponibile toamna, merele sunt bogate în nutrienți și fibre și pot fi folosite în orice, de la sucuri la feluri principale până la deserturi. Merele ar trebui să se regăsească în orice plan alimentar. Conțin puține calorii, sunt pline de vitamine, minerale și fibre. Aceste fructe ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge și te ajută să îți controlezi pofta pentru alimentele bogate în calorii. În plus, conținutul scăzut de sodiu din mere poate ajuta la prevenirea excesului de greutate și retenție a apei.
Ghimbirul
Consumul zilnic de ghimbir poate reduce durerile musculare cauzate de activitățile fizice intense cu până la 25%. Pe lângă acest beneficiu deloc de neglijat, ghimbirul este recomandat și pentru persoanele care doresc să slăbească, deoarece intensifică arderile de grăsimi. Încearcă să adaugi ghimbir proaspăt în diferite feluri de mâncare, supe sau piureuri. Rădăcina de ghimbir decojită se poate depozita în congelator, pentru a se menține proaspătă.
Usturoiul
Usturoiul conține compusul alicină, care are efecte antibacteriene și ajută la reducerea grăsimilor nesănătoase și a colesterolului. Usturoiul acționează ca un supresor al apetitului natural în mai multe moduri. Mirosul puternic de usturoi stimulează centrul de sațietate din creier, reducând senzația de foame și crește sensibilitatea creierului la leptină (un hormon care ajută la reglarea apetitului).
Curmalele
Dacă te tentează gustările dulci, încearcă să le înlocuiești cu câteva curmale. Pe lângă faptul că vei putea savura ceva dulce, vei avea parte, în plus, de fibre, vitamina B6, magneziu și potasiu, toate acestea contribuind la creșterea nivelului de energie și la echilibrarea nivelului de sodiu din organism. Evident, este puțin probabil să ai acces la curmale proaspăte, dar le poți găsi sub formă de curmale uscate. Doar asigură-te că nu depășești porția de câteva smochine, deoarece fructele uscate în general au un conținut ridicat de calorii.
Perele
Perele sunt bogate în fibre, care te pot ajuta să îți reglezi sistemul digestiv, iar pectina pe care o conțin asigură senzația de sațietate. O pară conține în jur de 100 de calorii (în funcție de dimensiune), așa că poți consuma câte un fruct ca gustare între mese.
Mandarinele
Te lupți cu o răceală de toamnă, dar vrei să scapi și de câteva kilograme în plus? Atunci ar trebui să incluzi mandarinele în dieta ta. Nu numai că acest fruct bogat în antioxidanți te poate ajuta să pierzi în greutate, ci contribuie și la stimularea sistemului imunitar. O mandarină conține aproximativ 50 de calorii, îți poate potoli pofta de dulce și contribuie la reducerea apetitului.
Rodiile
Rodiile sunt foarte hrănitoare și conținutul ridicat de fibre ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge. Rodiile sunt bogate în vitamina C, vitamina K și potasiu, fiind indicate în cazul dietelor care vizează pierderea în greutate.
Varza de Bruxelles
O varză de Bruxelles conține doar 10 calorii, 0,5 grame de fibre și 0,5 grame de proteine, așa că în ciuda dimensiunii reduse este o foarte bună sursă de nutrienți și îți oferă senzația de sațietate. Se pot adăuga în supe, se pot prepara la abur sau se pot adăuga în salate.
Conopida
Conopida este bogată în antioxidanți (inclusiv vitamina C), conține proteine și fibre, fiind astfel o legumă foarte prietenoasă cu silueta. Și conopida este foarte versatilă, putând fi adăugată în diferite mâncăruri sau poate fi utilizată cu succes ca înlocuitor al piureului de cartofi.
Păstârnacul
Păstârnacul este bogat în fibre și poate fi adăugat în supe, ciorbe, sau în alte mâncăruri pentru a le da acestora aromă. Deoarece păstârnacul conține amidon, nu este indicat să fie consumat împreună cu alte alimente bogate în amidon (ca de exemplu orezul).
Castanele
Castanele conțin foarte multe fibre și mai puține grăsimi, în comparație cu alte tipuri de nuci. De asemenea, asigură senzația de sațietate, favorizând pierderea în greutate, scăderea colesterolului și controlul tensiunii arteriale. Acestea sunt doar câteva motive pentru care să te bucuri de aroma castanelor atunci când este sezonul lor.
Gutuile
Înrudite cu merele și perele, gutuile sunt bogate în vitamina C, fibre, cupru, antioxidanți și pectină, substață care ajută la controlul digestiei și la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge. Desi au un gust ușor amărui, aroma specifică a gutuilor este cea care le face să fie un adevărat deliciu de toamnă.
Merișoarele
Aceste fructe sunt bogate în polifenoli și flavanoizi care contribuie la sănătatea inimii și a sistemului imunitar. În plus, au un conținut ridicat de fibre, dar sunt sărace în calorii.
Rădăcina de țelină
Rădăcina de țelină este o sursă bună de fibre, vitamina B6, magneziu, potasiu, mangan, vitamina C și fosfor, iar odată spalată și decojită, este destul de ușor de preparat. Poate fi folosită în supe, salate și ca un substitut foarte bun pentru cartofi.
După cum se poate observa, avem încă la dispoziție foarte multe opțiuni în ceea ce privește legumele și fructele de sezon, consumul acestora fiind indicat în cadrul oricărei diete (fie că este pentru slăbire sau nu). Cele mai indicate sunt legumele și fructele proaspete, care nu sunt preparate prin prăjire și cărora nu li se adaugă alte „îmbunătățiri” (unt, smântână, sosuri grase etc.).
Sursa: Natur-House.ro