Asociaţia de Întrajutorare Caritas va extinde, în acest an, programul prin care bătrânii singuri primesc telefoane cu butoane de panică, urmând ca 500 de vârstnici să beneficieze de astfel de servicii.
Şeful Departamentului Socio-Medical al Caritas, Péter György, a declarat că programul de tele-asistenţă ,,Mobile for Good”, început în 2012, s-a dovedit a fi unul de succes, motiv pentru care Fundaţia Vodafone, care cofinanţează acest serviciu, a decis să aloce, pentru acest an suma de 53.870 de euro.
Anul trecut au beneficiat de telefoane cu butoane de panică 150 de bătrâni bolnavi şi singuri din judeţele Harghita, Covasna, Alba, Hunedoara, Braşov şi Mureş, urmând ca, în 2014, alţi 350 de vârstnici să beneficieze de aceste servicii. Ei primesc gratuit telefoane mobile cu tastatură simplă, concepută special, iar în situaţia în care se află în dificultate, apasă butonul de panică, moment în care este apelat serverul Caritas care, la rândul său, apelează îngrijitorii desemnaţi pentru fiecare bătrân.
Pentru siguranță
Péter György a explicat că pentru fiecare vârstnic sunt setate numerele de telefon ale mai multor îngrijitori sau aparţinători, care pot veni în ajutorul celor care au nevoie. Îngrijitorul încearcă să ia legătura imediat cu persoana în vârstă şi, dacă nu răspunde, o echipă se deplasează la domiciliul acesteia.
Serviciul a fost primit cu bucurie de bătrânii care se tem că li s-ar putea întâmpla ceva şi nimeni nu va fi alături de ei.
Au existat situaţii în care bătrânii nu aveau nevoie de îngrijire, ci doar de sentimentul de siguranţă. Şeful Departamentului Socio-Medical al Caritas, Péter György, a spus că ultimul caz grav s-a înregistrat recent la Petroşani, când o femeie în vârstă a căzut şi şi-a fracturat piciorul şi datorită telefonului cu buton de panică a reuşit să ceară ajutor, iar acum primeşte îngrijire medicală de specialitate. Cele mai multe telefoane au fost distribuire în Harghita şi se doreşte ca în acest an serviciu să se extindă în mai multe judeţe.
Asociaţia de Întrajutorare Caritas derulează mai multe proiecte dedicate vârstnicilor singuri şi bolnavi, cum ar fi îngrijirea la domiciliu, consultaţii medicale gratuite sau supravegherea celor cu probleme medicale grave.