Reghineanul Lucian Casoni este unul dintre cunoscuții sportivi din kickboxul românesc. Cu un palmares pentru care muncește zilnic, el se distinge prin seriozitate și modestie, atuuri care îi completează într-un mod armonios calitățile sportive deosebite.
Lucian are 25 de ani, a jucat fotbal timp de 8 ani, apoi a trecut la sporturile de contact, lupte libere, a urmat MMA-ul (Mixed Martial Arts), dar s-a regăsit cu adevărat în kickbox, practicând acest stil de 5 ani. A început să se antreneze la Reghin, dar pentru că la acea oră era singurul sportiv care practica acest sport și pentru că nu avea nici antrenor, nici adversari a ales să se antreneze în Târgu Mureș, ca mai apoi să ajungă la Brașov, Ploiești și București. Momentan este legitimat la un club din Brașov, dar se antrenează mai mult acasă, la Reghin și merge la Brașov o dată pe săptămână. Indiferent dacă a participat la un concurs național sau internațional a reprezentat Reghinul, niciodată nu a spus că vine de la un club din țară.
”Începutul a fost foarte greu. Mă antrenam la 0 grade, nu aveam antrenor. Îmi căutam pe internet videoclipuri și încercam să învăț de acolo. Am exersat mult după aceste videoclipuri, munceam mult. Am găsit un concurs MMA la Cluj, m-am înscris singur, am făcut analize medicale, tot ce mi s-a cerut și m-am prezentat acolo. Am câștigat! Nu îmi venea să cred. Pentru că m-am calificat, m-am prezentat la următorul concurs. Dar acolo am pierdut, nu eram pregătit…Sportivii aveau antrenor, medic, maseur, erau pregătiți și psihic, fiecare din ei avea palmare cu ce să se încălzească, mănuși, bandaje speciale care se folosesc pentru mână, eu nu aveam nimic…Dar m-am întors încrezător și am hotărât să trec la kickboxing” își amintește Lucian.
Cu toate că primul meci kickboxing l-a pierdut, ambiția nu l-a părăsit. Practicarea unui sport de performanță înseamnă putere, anduranță și mai ales rezistență psihică și caracter, Lucian fiind pasionat de ceea ce face.
În decembrie 2018 a participat la unul din cele mai mai concursuri din lume, Enfusion Abu Dhabi, o experiență de neuitat, unde a luptat împotriva unui marocan stabilit în Belgia.
”A fost cea mai mare experiență trăită, din păcate am pierdut pe o greșeală de-a mea, lăsându-mă copleșit de emoții. A fost o experiență frumoasă, am învățat lucruri noi, am văzut cu alți ochi sportul acesta iar când m-am întors acasă m-am întors cu capul sus și mult mai motivat pentru a lupta în continuare pentru un vis, visul de a ajunge cât mai departe în acest sport. Experiența din Abu Dhabi m-a întărit foarte tare și nimic nu mă poate opri din ceea ce îmi doresc” afirmă Lucian.
Ultimul eveniment la care a participat a fost Supreme Night Fight, la Dej, în data de 31 martie 2019. A fost locul unde s-au întâlnit cei mai titrați luptători ai momentului din Italia, Republica Moldova, Ucraina și România. Lucian a câștigat înainte de gongul final prin K.O.
”Nu mă așteptam să fie un meci atât de greu. Am avut un adversar din Timișoara care în ziua cântarului părea un adversar ușor de învins. Nu a fost așa, dar în a doua repriză am reușit să îl surprind și am câștigat prin K.O., cu o lovitură de picior în cap” povestește sportivul.
A vedea din afară viața de competitor, a comenta rezultatele și evoluția unui sportiv într-un concurs este foarte simplu pentru majoritatea dintre noi. Indiferent de anotimp sau stare de spirit, un sportiv de performanță trebuie să meargă la antrenamente și să rămână consecvent față de un anumit stil de viață, care presupune rigurozitate și disciplină. Lucian Casoni nu face rabat de la aceste aspecte.
”Nu este atât de ușor pe cât pare. Sunt plecat foarte mult timp de acasă. Ca să mă pot antrena la un anumit nivel trebuie să plec din Reghin. Deplasările, chiria, antrenamentele, alimentația corectă și traiul de zi cu zi într-un oraș mare din țară presupune un buget consistent. Din acest sport în România nu se câștigă, nu se investește. Ce câștig la un meci îi cheltui pentru a mă pregăti pentru următoarea competiție. Am momente în care nu îmi pot cumpăra un tricou, o haină, doar ca să îmi rămână banii pentru pregătire. Am avut în decursul anilor momente în care am spus că renunț, că nu are nici un sens…Dar nu pot să stau deoparte. De multe ori mă ajutau părinții financiar, dar nu pot la nesfârșit să le cer lor. Am încercat să găsesc sponsori, am apelat la autorități. Nu am reușit, am fost refuzat… Din Reghin o singură firmă m-a sprijinit, din Ibănești o altă firmă. Îmi este rușine să apelez de fiecare dată la ei, nu pot să fac asta. Cluburile din România nu ajută sportivii financiar. Trebuie să te descurci pe cont propriu. Ca să faci performanță trebuie să renunți la tot. Nu poți să lucrezi undeva 8-10 ore pe zi și după să mergi la antrenamente. Nu funcționează așa…” declară Lucian.
De puțin timp Lucian Casoni a deschis o sală de kickboxing în Reghin adresată atât sportivilor de performanță care își doresc o carieră în sporturile de contact cât și amatorilor care își doresc o schimbare benefică prin îmbunătățirea condiției fizice, învățarea de tehnici de luptă dar și modelarea corpului. Speră ca prin acest mod să reușească să se descurce financiar mai bine și implicit să se poată dedica sportului care îi aduce atâtea satisfacții – kickboxing-ul.
GRAMA IMOLA
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.