Localnici din 39 de sate, situate în trei judeţe, şomeri de lungă durată, persoane în căutarea unui loc de muncă, dar şi cei care muncesc în propria gospodărie, participă, gratuitat, la programe de calificare profesională în ocupaţii cerute pe piaţa muncii, în cadrul unui proiect cu fonduri europene, se arată într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.
În total, prin proiect, peste 300 de locuitori din zece comune situate în Alba, Sibiu şi Mureş primesc gratuit servicii integrate care le cresc şansele de reuşită pe piaţa muncii, menţionează sursa citată.
Studii realizate înainte de demararea proiectului arată că, în cele 39 de sate, ponderea persoanelor care trăiesc din agricultura de subzistenţă este de peste 40%, iar persoanele inactive reprezintă 32,45 %, din totalul populaţiei. Printre nevoile individuale identificate de specialiştii proiectului se numără cele de informare, consiliere şi orientare profesională, de formare profesională şi demararea unei afaceri pe cont propriu.
În prezent, se derulează două programe de calificare: un număr de de 82 de persoane din trei comune (Ludoş, Saschiz şi Şpring) participă la programul de calificare în ocupaţia de ‘lucrător în comerţ’, iar alte 27 de persoane se califică în ocupaţia de ‘zugrav, ipsosar, tapetar, vopsitor’ (la Daia Română).
Cursurile sunt organizate în cadrul unui proiect derulat de SC Tobimar Construct SRL Alba Iulia, în parteneriat cu Asociaţia Centrul de Resurse pentru Servicii Sociale CERESS Alba şi Asociaţia ‘Ţara Secaşelor Alba-Sibiu’, în perioada noiembrie 2011-noiembrie 2013.
Prin proiect a fost înfiinţat un Centru de servicii integrate pentru dezvoltarea resurselor umane, care are rolul de a asigura legătura între beneficiarii proiectului şi specialiştii centrului.
Potrivit sursei citate, proiectul contribuie la îndeplinirea indicatorilor asumaţi de România în domeniul formării profesionale. Mai exact, 15 % dintre adulţii cu vârsta între 25 şi 64 de ani trebuie să participe până în 2020 la programe de învăţare pe tot parcursul vieţii.
Absolvenţii programelor de calificare vor primi un certificat de calificare recunoscut de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, iar printr-o procedură simplă şi în statele Uniunii Europene.
AGERPRES