Dacă în urmă cu câțiva ani, în județul Mureș existau șapte cămine pentru persoanele vârstnice, azi acestea sunt închise, privatizate sau și-au schimbat statutul. Singurul centru medico-social din județ până nu demult se afla în comuna Deda. „Noi oferim și activitate medicală, și socială, nu numai azil pentru că avem medic angajat și asistente. Și îngrijire medicală și parte socială, îngrijire pentru persoanele care nu au copii și pentru persoanele cu dizabilități”, potrivit directoarei centrului, dr. Ungur Elena Rodica, medic primar. „Persoanele care nu au aparținători, persoane bolnave, persoane cărora familiile nu au posibilitatea să le acorde îngrijire pot fi internate în centrul nostru medico-social. Aici li se asigură masă, asistență medicală, îngrijire, iar condițiile sunt deosebit de bune”, a spus Lucreția Cadar, primarul comunei, la finalizarea lucrărilor de renovare a centrului ce a ajuns astfel la capacitatea de 40 de locuri.
Servicii oferite
În Târgu Mureș, Căminul pentru Persoane Vârstnice oferă pentru persoanele vârstnice, cu domiciliul în municipiu, contra cost găzduire, hrană, îngrijiri medicale, recuperare şi readaptare, activităţi de petrecere a timpului liber, asistenţă socială şi psihologică. Solicitanții acestor servicii trebuie să fie de vârsta pensionării, fără familie sau cu susținători legali care nu-și pot îndeplini obligațiile din cauza stării de sănătate sau nu le pot asigura condițiile de locuit pe baza resurselor proprii, nu realizează venituri proprii sau acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare. Ori sunt persoane singure, care nu se pot gospodări singure.
Ce acte se cer la internare
Pentru internarea în Căminul pentru Persoane Vârstnice de stat sau privat sunt necesare diferite acte, cum ar fi solicitare scrisă din partea persoanei vârstnice sau a reprezentantului său legal, copii după actele de identitate pentru persoana în cauză, acte care dovedesc venitul persoanei beneficiare şi al familiei acesteia, cupon de pensie, adeverinţă salariat, angajament de plată al reprezentantului legal cu privire la obligaţia achitării contribuţiei de întreţinere în cămin pentru persoana vârstnică beneficiară, adeverinţă de la medicul de familie care să ateste că persoana nu este în evidenţă cu boli infecto-contagioase, că nu suferă de boli mintale, precum și ancheta socială, întocmită la primăria de domiciliu. La căminele private, actele necesare se comunică prin telefon sau prin email. În unele situații formularele de înscriere pot fi descărcate de pe site-ul instituției.
Cele mai ieftine și cele mai scumpe cămine
În funcție de dotările oferite, prețurile diferă de la câteva sute, la câteva mii de lei. Dacă într-o clădire veche de peste 100 de ani în camere cu trei-patru paturi tarifele sunt relativ mici, într-un cămin cu dotările ce respectă standardele europene și oferă condiții asemănătoare unei pensiuni cu patru stele, combinate cu asistență medicală și tratament, prețul depășește două mii de lei. Chiar și la căminele de stat, cum ar fi la Măgherani, tariful pornește de la 600 de lei pe lună într-una din camerele cu 4-5 sau 6 paturi și ajunge la 1.000 de lei într-una din cele 21 de camere cu două paturi sau la 1.200 de lei, într-una din cele 3 camere cu un singur pat.
De la hidromasaj, la recuperare
Centrul de îngrijire vârstnici din Ungheni, compus din două apartamente și 22 de garsoniere cu două paturi, cu baie proprie, televizor, acces la internet, frigider oferă servicii de la hidromasaj până la program de cinematecă, și lucrează cu sume cuprinse între 1.500 și 2.000 lei. La cerere contra cost oferă consultații de specialitate, frizerie, coafor, manichiură și pedichiură.
Rezidența Valea Izvoarelor…
… situată la 14 km de Târgu Mureș, oferă 95 de locuri în condiții speciale preluate din țările nordice și un stil de viață care încurajează independența, păstrarea demnității și libertatea vârstnicilor. Oferta de preț primiți prin email, după completarea unui formular, dar trebuie să știți că suma pornește de la 2.000 de lei.
Căminul de Bătrâni din satul Daia-comuna Apold, județul Mureş, la peste 70 de kilometric de Târgu Mureș, oferă rezidenţă pentru persoanele care au nevoie de îngrijire şi sprijin, persoane vârstnice, cu și fără probleme de sănătate, persoane cu boli cronice sau care au nevoie de o perioadă de recuperare sau tratament. Rezidența oferă 20 de locuri în șapte, camere într-o zonă liniștită, din satul aflat în programul de reabilitare efectuat de fundaţii din Marea Britanie.
Concluzie
Oricât de frumoase ar fi vorbele directorului de la Căminul pentru persoanele vârstnice din comuna Papiu-Ilarian, și oricât ni s-ar schimba mentalitatea peste noapte și am fi pentru internarea bătrânilor la cămin, nu știu câți și-ar putea permite să achite lunar câteva mii de lei pentru îngrijirea bunicilor!
Citește‼ Căminul pentru vârstnici nu este închisoare
Erika MÃRGINEAN
Nu stiu unde ati auzi dar in Ungheni inca de la inceputul anului din 2017 plateam 2400 de lei pe luna. Persoana se putea deplasa, nu era agresiva, se putea hrani singura.