Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Reghin încearcă din anul 2007 să recupereze în instanţă Căminul pentru persoane vârstnice din Ideciu de Jos, cu intenţia de a-l moderniza şi pentru a pune în funcţiune baza de tratament de acolo. Preşedintele asociaţiei, Leon Stoica, susţine că imediat după ce procesul va fi câştigat se vor accesa fonduri europene pentru ducerea la îndeplinire a proiectului, dar deocamdată nu se întâmplă nimic în acest sens şi se cheltuiesc sume importante de bani pentru onorariile avocaţilor, taxe de timbru, deplasări etc.
Necesara istorie
În 14 iulie 1957 Consiliul de Conducere al CARP Reghin a hotărât ca, prin contribuţia pensionarilor, să construiască o Casă de odihnă la Ideciu de Jos, fiecare pensionar membru CARP urmând să contribuie cu o pensie şi jumătate la realizarea construcţiilor, ceea ce s-a şi întâmplat. Astfel, în perioada 1957 – 1959, CARP Reghin (care se afla în subordinea Oficiului Prevederilor Sociale Reghin) a finanţat şi finalizat Pavilionul I care – pe lângă spaţiile de cazare, cabinet medical, bloc alimentar – cuprindea şi baza de tratament şi centrala termică. În aceeaşi perioadă, s-au construit şi clădirea administrativă care dispunea şi de o locuinţă, clădirea pentru atelierul de întreţinere, Sala pentru grupul electrogen, un şopron pentru atelaje şi un grajd pentru cai, puţul pentru captarea apei şi staţia de pompare de lângă râul Mureş. S-au pus la punct reţeaua de alimentare şi cea electrică pentru pompe, bazinul rezervor amplasat în deal (pentru distribuirea apei prin cădere) şi bazinul pentru captarea apei sărate. Leon Stoica spune că apoi Pavilionul II (construit între 1961 şi 1962) şi Pavilionul III ( 1965 – 1966) au fost construite exclusiv cu finanţare din fondurile CARP, pe toate dosarele documentaţiilor tehnice Asociaţia din Reghin fiind trecută ca beneficiar. Din anul 1959, după terminarea primului pavilion, documentele privind construcţiile au purtat antetul ,,Cămin pentru Persoane Vârstnice”, beneficiar fiind CARP Reghin. Clădirile nu au fost predate statului sau unor foste organe sau instituții comunale sau judeţene, dar – în baza prevederilor Legii 213/17.11.1998 privind proprietatea publică şi a H.G.548/08.07.1999 privind normele tehnice pentru inventarierea bunurilor care alcătuiesc domeniul public al comunelor şi județelor – Consiliul Local Ideciu de Jos a propus inventarierea Căminului pentru Persoane Vârstnice, în cadrul domeniului public al Primăriei.
Ulterior CARP Reghin a solicitat retrocedarea căminului către cei care l-au construit şi atribuirea în proprietate a terenului pe care sunt ridicate, răspunsul fiind negativ.
La judecată
,,CARP Reghin a intentat acţiune în justiţie, prin care a solicitat să se constate şi să se recunoască dreptul nostru de proprietate asupra construcţiilor şi să fim repuşi în termen pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor aferente acestor construcții”, a declarat Leon Stoica,.
Considerând că litigiul poate fi soluţionat şi pe cale amiabilă, Consiliului de Conducere al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor a trimis un memoriu la Consiliul Judeţean. ,,Am explicat că, în cazul în care am deveni proprietari, suntem de acord ca şi în continuare Consiliul Judeţean, prin Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, să se ocupe de persoanele internate, iar CARP Reghin să se ocupe de modernizare. În măsura în care Consiliul Judeţean nu ar accepta să se ocupe în continuare de persoanele internate, avem capacitatea de a gestiona şi aceasta problemă”, a declarat preşedintele asociației.
Actualitate
CARP Reghin are la ora actuală peste 11.600 de membri (5.000 sunt reghineni, ceilalți provin din cele 80 de localităţi rurale arondate) şi a acordat în primele cinci luni ale acestui an împrumuturi pentru aproape 1.450 de persoane. Asociaţia a încheiat protocoale de colaborare cu cabinete private de stomatologie, medicină internă şi oftalmologice, care acordă membrilor îngrijiri la tarife reduse. Se pare că, în cadrul Federaţiei Naţionale ,,Omenia” a CARP-urilor, din care face parte şi CARP Reghin, există asociaţii care dispun de baze de tratament proprii (Pucioasa, Zalău, Deva), unde pensionarii îşi pot trata afecţiunile în condiţii moderne şi cu eforturi băneşti considerabil reduse.
Emeșe Ardelean