Aproape 1.200 de locuri de muncă au fost declarate de angajatorii harghiteni, în ultima lună, după ce Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) a pus la dispoziţia acestora un portal de Internet, special conceput în acest sens, şi a declanşat o campanie de verificare a firmelor care încalcă legea.
Directorul AJOFM Harghita, Tiberiu Pănescu, a declarat că în perioada 22 octombrie-20 noiembrie angajatorii au declarat 1.197 de locuri de muncă, de aproape cinci ori mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost făcute publice doar 244 de locuri de muncă. Multe dintre aceste locuri de muncă au fost ocupate, în prezent fiind disponibile în judeţ 350 de locuri de muncă, cu aproximativ 80% mai multe decât anul trecut, când erau vacante doar 198 de locuri de muncă.
Potrivit lui Tiberiu Pănescu, această creştere a locurilor de muncă declarate se datorează, pe de o parte, campaniei de verificare declanşate de AJOFM, în cadrul căreia firmele care nu declară locurile de muncă vor fi amendate, dar şi unui portal de Internet prin care angajatorii pot anunţa on-line locurile de muncă vacante.
Datele statistice arată că 60% dintre locurile de muncă au fost anunţate prin intermediul portalului pus la dispoziţia angajatorilor, existând intenţia ca rata de utilizare a serviciului online să ajungă la 90%.
Verificările continuă
Directorul AJOFM Harghita a precizat că este parţial mulţumit de rezultate, dar se aşteaptă ca numărul locuri de muncă să mai crească.
,,Rata de conformare a crescut cu 75%, dar un sfert din locurile de muncă încă nu se declară””, a explicat Tiberiu Pănescu .
AJOFM Harghita a declanşat această campanie în contextul în care o analiză realizată arată că mulţi dintre angajatorii din judeţ evită să anunţe locurile de muncă vacante. În primele opt luni ale anului, în judeţ au fost ocupate la angajatori 16.400 de locuri de muncă şi doar 3.146 au fost declarate la AJOFM. Tiberiu Pănescu susţine că, din cauza ofertei reduse, persoanele fără loc de muncă nu se mai înregistrează la AJOFM, ceea ce duce la o rată a şomajului redusă, care nu reflectă realitatea.
Potrivit Legii 76/2002, angajatorii sunt obligaţi să declare la AJOFM locurile de muncă vacante, în caz contrar fiind pasibili de amenzi cuprinse între 3.000 şi 5.000 de lei.