Desfășurată sub sloganul „Renunțarea la fumat este cel mai bun lucru pe care un fumător îl poate face pentru sănătatea lui”, campania de prevenție a bolilor prin abandonarea fumatului s-a derulat în perioada 22-31 mai 2013, la Centrul Stop Fumat din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș, în colaborare cu Asociația Medicilor de Familie Mureș.
Aproximativ 30 de fumători s-au adresat Centrului Stop Fumat în această perioadă, față de 10-15 fumători cât se adresau în mod normal. În cadrul campaniei, pe lângă consiliere și tratament, fumătorii au beneficiat și de o spirometrie gratuită. Campania a fost premergătoare zilei de 31 mai, când, în fiecare an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii celebrează „Ziua Mondială Fără Tutun”, fiind scoase în evidenţă riscurile de sănătate asociate consumului de tutun. La nivel global, consumul de tutun omoară anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Pentru a marca ziua de astăzi, Centrul Stop Fumat desfăşoară activităţi specifice, de informare, educare şi sensibilizare asupra efectelor nocive cauzate de consumul de tutun. Pentru ziua de 31 mai, anual este aleasă o temă nouă de dezbatere, cea propusă pentru 2013 fiind “Interzicearea publicității, promovării și sponsorizării pentru tutun”.
În cadrul Programulului “Stop Fumat” se oferă medicatie si consiliere gratuita tuturor fumatorilor care doresc sa abandoneze fumatul. Pentru a beneficia de medicatie gratuita fumatorii trebuie sa aiba peste 18 ani si sa fie motivati sa abandoneze fumatul. Cei care doresc sa fie consiliati si tratati NU TREBUIE sa prezinte bilet de trimitere de la medicul de familie; pot primi medicatie gratuita atât fumatorii asigurati, cât si cei neasigurati. Durata tratamentului este de 2 luni, vizitele de control se vor efectua la 2 saptamani.
Judetul Mureș a fost printre primele 10 judete din tara in care s-a implementat acest program de preventie a bolilor prin abandonarea fumatului.
Un fumator poate beneficia de o singura cura de tratament gratuita anuala. Programul “Stop Fumat” se derulează din octombrie 2007, iar până în acest moment au fost tratati aproximativ 4000 de fumatori. La sfarsitul celor doua luni de tratament procente cuprinse intre 78.66 % si 83.72% au abandonat fumatul. La reevaluarile efectuate la un an de la terminarea tratamentului procentul nefumatorilor este in jur de 40%.
Pentru a se inscrie in acest program, fumatorii pot apela urmatoarele numere de tel: 0771679.493 sau 0265/ 215.133 int 292 de Luni-Vineri orele 08.00-17.00. Cabinetul de consiliere pentru renuntare la fumat functioneaza in cadrul Clinicii de Pneumologie a Spitalului Clinic Județean Mureș, str Gh.Marinescu nr 5.