Prevenirea criminalităţii reprezintă una dintre dimensiunile prioritare de acţiune ale poliţiei mureşene. Având în vedere actualul context socio-economic şi totodată faptul că fenomenul infracţional îmbracă forme din ce în ce mai diversificate, eforturile poliţiei trebuie să fie permanent îndreptate înspre identificarea soluţiilor optime şi implementarea acestora în vederea prevenirii implicării cetăţenilor în diferite situaţii de victimizare.
Unul dintre segmentele criminalităţii care necesită o atenţie sporită îl reprezintă furturile din locuinţă . În ultimii ani, în judeţul Mureş, în special în ceea ce priveşte municipiul de reşedinţă, o mare parte a furturilor din locuinţă s-a comis şi pe fondul neglijenţei proprietarilor, care şi-au lăsat neasigurate uşile/geamurile locuinţelor sau au avut alt gen de carenţe în menţinerea siguranţei locuinţelor.
Din analiza atentă a faptelor înregistrate se desprinde uşor concluzia că, la fel ca în anii precedenţi, o mare parte dintre furturile din locuinţe puteau fi evitate printr-un comportament preventiv adecvat. În consecinţă, este necesară continuarea campaniilor de informare şi atenţionare a cetăţenilor cu privire la acest subiect.
Având în vedere interesul tot mai accentuat al populaţiei de toate vârstele în accesarea mediului virtual , frecventarea acestuia ocupând mare parte din timpul fiecăruia dintre noi, în special în ceea ce priveşte noile modalităţi de informare şi socializare virtuală, din anul 2014, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, a realizat un profil pe pagina web de socializare Facebook, pentru a oferi celor interesaţi informaţii cât mai complete referitoare la măsurile pe care populaţia trebuie să le adopte în sensul evitării situaţiilor de victimizare şi totodată, pentru promovarea activităţilor preventive în judeţul Mureş .
Întrucât o campanie online nu presupune costuri şi poate avea un impact deosebit, am ales să derulăm o campanie în acest mediu, în care cetăţenii sunt invitaţi să se implice prin distribuire materialelor postate sau prin însuşirea recomandărilor şi diseminarea lor în cercul de rude/cunoştinţe/prieteni.
Astfel, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii derulează Campania de informare şi prevenire „LOCUINŢA TA E ÎN SIGURANŢĂ ACUM?” în mediul online, pe reţeaua Facebook , menită să aducă în atenţia comunităţii diverse aspecte legate de acest gen de criminalitate, printre care cum se comit furturile şi mai ales cum se pot evita, cu accent pe principalele moduri de operare ce pot fi uşor contracarate.
Ne dorim să informăm cât mai multe persoane prin realizarea şi postarea a 6 „afişe” referitoare la folosirea interfonului, „încercarea” uşii, escaladare geamuri deschise nesupravegheate, permiterea accesului persoanelor ce invocă diverse motive, răspândirea „ponturilor” sau protecţia în vacanţă, precum şi prin mediatizarea recomandărilor în mass media.