Consorțiul Regional pentru Învățământ Tehnic Dual – un nume pompos care înseamnă de fapt un campus preuniversitar + universitar de 21 de milioane de euro. Pentru ca proiectul să poată intra măcar la evaluarea națională pentru surse europene de finanțare a fost necesar acordul mai multor instituții de stat, parteneri din mediul privat, minim o universitate, minim un liceu, etc. Toate aceste instituții și autorități (ISJ, CJ Mureș, Primărie, Liceul Gh. Șincai, UMFST și încă vreo câteva care îmi scapă) + firme, și cățelu, și purcelu toți musai de acord și cu zâmbetul pe buze au fost obligați șă joace hora mare, pentru un proiect de 21 de milioane de euro. Da, obligați.
Partea bună e că au reușit să se pună de acord și în final s-au semnat actele. Partea proastă e gustul amar al unui privitor din afara sistemului care (recunosc – nu sunt în stare să accept și să trec ușor peste astfel de momente) știe mai multe decât se văd și se aud în spațiul public.
Așadar, azi e zi de sărbătoare: măcar intrăm în cursa pentru evaluare și posibil câștigarea unei finanțări extrem de valoroase pentru Târgu Mureș – 21 de milioane de euro pentru Consorțiul Regional. Vă redăm mai jos cele două puncte de vedere exprimate public de ISJ Mureș prin inspector general Sabin-Gavril PĂȘCAN, respectiv rectorul UMFST Leonard Azamfirei.
Cristian Teodorescu
Constituirea Consorțiului Regional pentru Învățământ Tehnic Dual
Astăzi, 7 februarie 2023, Inspectoratul Școlar Județean Mureș a semnat contractul în vederea constituirii Consorțiului Regional pentru Învățământ Tehnic Dual, care va sta la baza accesării de fonduri prin PNRR, în vederea constituirii unui Campus pentru învățământ dual.
Printre obiectivele Consorțiului se evidențiază asigurarea unui acces egal la educație și formare inițială de calitate a elevilor și studenților din județul Mureș și Regiunea Centru, creșterea standardelor de pregătire profesională comportând valențe sociale prin plusvaloarea adăugată la nivel comunitar, reducerea abandonului școlar prin crearea perspectivelor atât asupra unei calificări cât și asupra accesului direct pe piața muncii.
Pentru întărirea legăturii instituțiilor de învățământ dual de nivel preuniversitar, universitar cu mediul economic și social, se vor întreprinde demersuri pentru obținerea de finanțare nerambursabilă pentru construirea, dotarea și operaționalizarea unui campus pentru învățământul profesional dual, prin care se asigură crearea unei baze materiale moderne cu acces pentru toți partenerii, completarea cunoștințelor și experienței în domeniul educațional; formarea de abilități complementare care să ajute la dezvoltarea organizațiilor partenere; reducerea decalajului dintre expertiză și cunoștințe prin schimb de informații în domeniul educațional; crearea unor noi oportunități viitoare de colaborare.
Operatorii economici vor deveni mai interesați în a fi conectați la procesele de educație și formare profesională, contribuind la definirea inteligentă a noilor competențe. Astfel, vor fi impulsionate și diversificate tipurile duale de formare profesională. Totodată, investițiile vor contribui atât la asigurarea unui cadru calitativ de formare profesională în campus și în întreprinderi, cât și la valorificarea în parteneriat a resurselor. Ecosistemele industriale locale și regionale vor fi astfel sprijinite cu viitori angajați (absolvenți sau persoane recalificate) care vor deține competențe relevante pentru noile tendințe de pe piața forței de muncă. În plus, prin intermediul burselor și a altor forme de sprijin vor fi atrași elevii și studenții care au oportunități economice reduse și care datorită ofertei constând într-un parcurs flexibil și continuu vor putea sa obțină o calificare și acces la o universitate.
Valoarea maximă ce poate fi obținută din fonduri europene în vederea constituirii Campusului este de 21,12 milioane de euro, din care:
- 17,50 milioane de euro – campusuri profesionale integrate, liceale și universitare;
- 2,11 milioane de euro – digitalizare;
- 1,51 milioane de euro – granturi pentru dezvoltarea învățământului dual.
De viitorul Campus dual ar putea beneficia elevii și studenții, aceștia bucurându-se de locuri de cazare și spații de recreere, ateliere și laboratoare dotate cu aparatură de ultimă generație.
Inspectoratul Școlar Județean Mureș susține dezvoltarea spațiilor de instruire din învățământul preuniversitar cu dotări aferente pentru pregătirea teoretică și practică de specialitate, precum și activități de formare a resursei umane.
Prin Consorțiul integrat și noul Campus, se dezvoltă învățământul dual prin susținerea efectuării stagiului de pregătire practică la agentul economic, atât la nivel profesional, cât și la nivel liceal și postliceal.
Inspector școlar general
prof. drd. Sabin-Gavril PĂȘCAN
”Am consumat prea mult timp pentru a ajunge la un acord care, în altă parte s-a obținut în câteva zile. Apreciez în mod deosebit determinarea Consiliului Județean Mureș care a înteles de la început importanța investiției și a Liceului Tehnologic Gh. Șincai care a evaluat corect și curajos oportunitatea pe care o are. Regret abordarea defensivă a celorlalte licee tehnologice invitate! Fără a ieși din rutină nu poți face performanță. Mediul economic a avut reacția cea mai rapidă de suport pentru că de fapt învățământul tehnic dual este și șansa de dezvoltare a companiilor nu doar a elevilor.
Campusul, dacă va fi selectat pentru finanțare, se va construi pe terenul adus în consorțiu exclusiv de U.M.F.S.T.”
rector U.M.F.S.T. G.E. Palade
prof. univ. dr. Leonard Azamfirei
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.