Sunt unele lucruri pe lângă care nu este firesc să treci și să mergi mai departe. Așa mi se pare și de aceea revin asupra incidentului ce a avut loc la meciul din penultima etapă a Ligii Naționale de Baschet Masculin dintre BC Mureș și CSU Atlassib Sibiu. Într-o seară de sâmbătă când era în joc orgoliul a două echipe de a-și dovedi care este mai bună, motiv pentru care era așteptat un duel baschetbalistic frumos, având ca și rezultat direct, pe moment, cea de-a treia treaptă a podiumului.
Spectacolul de pe parchet a fost umbrit însă de proasta regie a unui show xenofob și discriminatoriu derulat în sectorul rezervat galeriei oaspete. Nu am înțeles la început ce se întâmplase. În pauza mare însă totul mi s-a luminat. Și nu a fost nici plăcut și nici de înțeles ce am aflat: o mână de indivizi, supraintitulați galeria sibiană, a afișat pe un banner un mesaj ofensator la adresa conaționalilor noștri maghiari, în timp ce un membru al acestei galerii și-a exprimat la fel de plastic, cu ghilimelele de rigoare, ura față de aceiași cetățeni români de etnie maghiară printr-o inscripție pe un tricou.
A fost un exercițiu de provocare, de jignire și de anormalitate într-o sală de sport, un gest de condamnat, făptuit de niște indivizi descălecați de pe maidan în Polivalentă. A fost o dovadă de lipsă de bun-simț să vii în templul cuiva – pentru că cele aproape două ore ale unei partide se transformă într-un templu al baschetului pentru iubitorii acestui sport din Tîrgu-Mureș – și să îi jignești deopotrivă pe suporteri fără avertisment, pe niște motive închipuite și care nu au nici cea mai mică legătură cu spectacolul din teren.
Din punctul meu de vedere, rasismul, xenofobia, discriminarea de gen, religioasă etc. NU au ce să caute în sport şi într-o sală de sport. De fapt, nu sunt de tolerat nici în afara sălilor de sport. Toleranța, acceptarea diversității – rasiale, etnice, religioase ş.a. – țin de educație şi de cei 7 ani de acasă, adică de acel subtil bun-simț care te fac să înțelegi că eşti mai bogat şi sufleteşte şi intelectual şi cum mai vreți dvs. prin faptul că eşti deschis să înveți din cultura, civilizația, experiențele etc. celuilalt. Când eşti doar o înjurătură, cred că locul tău ca fan nu mai este într-o sală de sport şi că ar fi fost corect ca acea galerie să fie dată afară, pentru că a te înțelege cu un grup intolerant e cam dificil şi greu de crezut.
De atunci, atât acea galerie și-a cerut scuze, a făcut-o și cealaltă galerie a Sibiului, iar conducerea CSU Atlassib a remis un comunicat în care a arătat că nu are legătură cu acei indivizi și, mai mult, că regretă incidentul.
Dincolo de scuze sper ca acei indivizi au și înțeles gravitatea gestului lor și faptul că pentru o seară numele unui municipiu – Sibiul -, fostă capitală culturală europeană, a fost târât, spun eu pe nedrept, într-un incident xenofob, ceea ce nu cadrează cu acest frumos titlu obținut inclusiv pe argumentul multiculturalității.
Ligia Voro