Antrenoarea Claudia Balint a antrenat 10 campioni mondiali și numeroși alți medaliați la nivel național și internațional
Una dintre cele mai bune secții de canotaj pentru juniori din țară este cea de la Clubul Sportiv „Mureșul” Tîrgu Mureș, coordonată de antrenoarea Claudia Balint, cu o experiență de peste două decenii în antrenorat și cu un palmares de invidiat: sportivii antrenați de ea au obținut, de-a lungul anilor, medalii la cele mai importante competiții naționale și internaționale. Iar performanțele continuă: de curând, la începutul lunii iulie 2018, canotorii de la C.S. Mureșul Tîrgu Mureș au participat la Campionatul Național pe apă de la Iași, unde au obținut două medalii de argint și trei de bronz! Iar unul dintre componenții lotului de la Tîrgu Mureș este inclus în lotul olimpic român.
Un lucru îmbucurător pentru părinții este că deși canotajul este un sport costisitor (bărcile și transportul acestora costă destul de mult, la care se adaugă masa și transportul sportivilor la competiții), totuși ei nu trebuie să scoată niciun ban din buzunar deoarece Clubul asigură toate cheltuielile! Un lucru destul de rar în rândul ramurilor sportive destinate juniorilor.
Vă invităm să citiți un interviu cu antrenoarea Claudia Balint, un profesionist care a adus mai multe medalii pentru județul Mureș decât toate echipele sporturilor „cu priză la public” din Mureș la un loc, și să aflați cum se desfășoară antrenamentele de canotaj la Tîrgu Mureș, unde concurează sportivi și ce dificultăți întâmpină aceștia…
Performanțe de 22 de ani
Reporter: De cât timp antrenați și ce performanțe ați avut de-a lungul carierei?
Claudia Balint: Sunt antrenoare la Clubul Sportiv „Mureșul” de 22 de ani. Am rezultate foarte bune și pe plan național, și pe plan internațional. Prima campioană mondială antrenată de mine la Clubul „Mureșul” a fost Popa Crisanda, în 1997. După 2000 am avut alți sportivi cu rezultate deosebite la Campionatele mondiale de juniori, sportivi care au obținut locul I, devenind campioni mondiali: Barabás Enikő din Reghin, Raluca Uleșan – din Breaza (județul Mureș), Ionuț Moisa, Ionela Șandor – tot din județul Mureș, Simona Moroșan, Daniela Cristea, Stelian Suciu – din județul Cluj, Cosmin Cuciurean și, recent, Constantin Cristi Hârgău care a fost dublu campion mondial în anii trecuți, iar în prezent este la lotul olimpic de tineret al României la Canotaj, are 20 de ani. Luni (23 iulie n.r.) pleacă la Campionatele Mondiale sub 23.
Canotorii mureșeni – argint și bronz la Campionatul Național pentru juniori, Iași
Recruții
Rep.: De unde „recrutați” sportivii?
C.B.: Pe vremuri făceam selecția în toată România. Mai mult mă duceam în partea Moldovei, după 10 ani m-am dus și la noi în Ardeal, în județul Cluj, la Gherla, la Șimleul Silvaniei, la Dej. Recent, singurul sportiv pe care-l am din Moldova, de la Botoșani, este Constantin Hârgău. Ceilalți sportivi pe care-i am în prezent în pregătire sunt din județul Mureș.
Antrenamentele
Rep.: Unde se desfășoară antrenamentele?
C.B.: Antrenamentele le desfășurăm la Clubul Sportiv „Mureșul”, în Sala de forță de la patinoarul nou și pe timp de primăvară, vară și toamnă pe râul Mureș, în zona străzii Insulei.
Rep.: Cât de des efectuați antrenamente?
C.B.: Noi avem câte două antrenamente pe zi. Un antrenament durează în jur de două ore jumătate – trei. În jur de trei – patru kilometri mergem pe jos până la Mureș, pe strada Insulei. Acolo avem bărcile și mergem cu bărcile pe apă până la Școala Nr. 16 din Aleea Carpați.
Rep.: Care sunt condițiile de antrenament? Sunt probleme?
C.B.: Ca de obicei, la toate secțiile sportive: banii sunt problema. Bărcile sunt foarte scumpe, dar ne descurcăm. Mai primim bani de la Minister, mai cumpărăm câte o barcă și ne descurcăm.
„Cu bani puțini avem rezultate bune”
Rep.: Sunt și sponsori?
C.B.: Nu, noi suntem finanțați de Ministerul Tineretului și Sportului. Nu avem sponsori. E greu să obținem sponsorizare deoarece canotajul nu este un sport popularizat. Dar, cu bani puțini avem rezultate destul de bune.
Rep.: Ce vârstă au sportivii?
C.B.: De la 12 ani până la 18.
Rep.: Și apoi? Își mai continuă cariera în canotaj?
C.B.: Cu cei mai buni mă duc la selecție, la Snagov sau Orșova, și sunt incluși în lotul național. După aceea, recrutez alți sportivi și tot așa. Sportivii rămân la club până când termină junioratul. Dacă ne înțelegem cu ei și le convine, rămân în continuare, dar asta se întâmplă foarte rar. La seniori trebuie să le asigurăm condiții mai bune, salariu și este destul de greu să-i ținem. Acum, deocamdată Hârgău a rămas la club, dar nu cred că mai rămâne mult timp. În general, după juniorat ei merg la Steaua și la Dinamo, în București.
„Nu le mai place să facă sport”
Rep.: Și, în general, își găsesc ușor un club?
C.B.: Depinde ce performanțe au. Canotajul se face până la peste 30 de ani. Știți că Lipă, la ultima olimpiadă a avut 44 de ani. Sportivii din generația veche cam până pe la 40 de ani au făcut canotaj. Acum tineretul din ziua de astăzi nu mai face așa de mult. Acum nu le mai place să facă sport. Foarte greu îi convingem să facă sport. Dacă se duc la Steaua sau la Dinamo au salariul asigurat. La lotul olimpic, Ministerul Tineretului și Sportului le asigură toate condițiile. Le asigură masă, cazare gratuită, absolut tot. Iar în funcție de rezultate, au șanse în poliție sau armată, putând să primească chiar grade militare și apoi să aibă o carieră în aceste instituții. Pentru copiii care se țin de treabă și au rezultate, viitorul este asigurat.
Rep.: Cum îi convingeți să vină la această ramură sportivă și nu la altele?
C.B.: Le spun că este un sport foarte frumos, se desfășoară în natură, nu-ți dă nimeni pumni, palme… Prima dată copiii nu știu ce înseamnă canotaj. Adeseori întreabă: „Vai, doamnă, să înotăm așa mult?” „Nu înotați măi, că mergeți cu barca”. „Noi am crezut că-i înot”. „Nu-i înot, mă…”. Nu prea știu copiii ce-i canotajul.
Rep.: Antrenamentele sunt grele?
C.B.: Da, destul de grele. Facem și pregătire fizică generală în sală: forță și alergare și după aceea mergem pe apă. Un antrenament de forță durează o oră, o oră jumătate. Apoi mergem pe apă unde facem în jur de 15 km la un antrenament. Apoi, mergem în sala la forță. Asta se întâmplă dimineața. După-masa ieșim numai pe apă. Iar atunci depinde cum se simt sportivii. Dacă sunt prea obosiți nu le mai dau alergare, le dau în ziua următoare…
Gratuit
Rep.: Părinții ce părere au despre sportul acesta?
C.B.: Le place. Nici părinții nu știu de obicei cu ce se mănâncă canotajul, nici că antrenamentele sunt gratuite. Noi nu luăm bani de la copii deoarece suntem finanțați de statul român și nu avem dreptul să taxăm copiii. Le place pentru că rar mai găsești un sport la care să nu plătești. Le facem o condiție fizică frumoasă la copii. Cei care sunt mai subțirei fac musculatură bună. Am avut și mai mari, destul de obezi, au slăbit, și-au făcut un corp frumos. Pe timp de primăvară vară copiii stau în aer curat, se bronzează, arată bine. Părinții când au aflat ce e canotajul și ce trebuie să facă copiii lor le-a plăcut. Un pic au spus că e greu cu școala, dar ne descurcăm cum putem.
Rep.: Primesc și echipamentul gratuit?
C.B.: Da, echipamentul îl primesc gratuit, iar cei care au parametrii și corespund și susțin niște teste pentru lotul național, pe viitor Federația Română de Canotaj și Clubul le asigură masă și cazare gratuită celor care nu sunt din oraș. La noi, primul criteriu de selecție este să fii înalt. La fete este bine să ai cel puțin 1,75 – 1,80 m, iar la băieți peste 1,85 m. Asta la 14 – 15 ani. Ei mai cresc. La seniori trebuie să aibă peste 1,90 m, iar fetele peste 1,80 m. La noi în România și în Germania se cer parametri așa mari. Dar în alte țări nu cer parametri atât de mari.
Rep.: La ce concursuri de canotaj participați?
C.B.: La noi sezonul de concursuri e primăvara – vara. Am început în luna martie cu primul concurs care a fost în sală – Campionatul Național de Ergometru. Acolo am obținut 3 medalii, un loc I, un loc II și un loc III. Competiția a fost la Piatra Neamț, cu echipaje de patru sportivi. Prima competiție de apă a fost Campionatul Național de Fond Seniori-Juniori Timișoara. Acolo am luat două medalii. Recent a fost Campionatul Național de Juniori de la Iași pe distanța de 2000 de metri: am luat cinci medalii – două de argint și trei de bronz. Mai avem o competiție în toamnă – Campionatul Național de Seniori din septembrie. Mă duc cu juniorii de 17 -18 ani și cu Hârgău, băiatul care merge al mondialele de tineret. El este singurul senior la ora actuală în club, la canotaj.
Sportivii secției de canotaj a CS „Mureșul”, în drum spre Campionat Național de Juniori de la Iași (iulie 2018)Secția de canotaj de la „Mureșul” este singura din Transilvania (fără Banat). Dar, în țară concurența este foarte mare: tinerii canotori se pregătesc la centre naționale și cluburi sportive: la Năvodari, Iași, Piatra Neamț, Botoșani, Suceava, Fălticeni, Timișoara, București, Călărași, Snagov, Arad.
A consemnat Titi Dălălău
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.