Companiile din domeniul IT&C au făcut peste 6.000 de noi angajări în 2020, iar numărul total al angajaţilor din sectorul-vedetă al economiei a depăşit 200.000 de persoane în primul an de pandemie. Cu toate acestea, creşterea numărului de angajaţi din IT&C din ultimul an a fost mai redusă decât în anii anteriori pandemiei: în perioada 2014 – 2019, de exemplu, numărul de angajaţi din sectorul IT&C a crescut cu câte peste 10.000 de noi angajaţi în fiecare an, arată datele Institutului Naţional de Statistică.
Județul Mureș se află pe la mijlocul clasamentului, cu 2902 persoane angajate în IT în anul 2020, în scădere cu 93 față de 2019.
Cei mai mulţi IT-işti lucrează în companiile înregistrate în Bucureşti, Cluj, Timiş, Iaşi şi Braşov, iar cei mai puţini în Mehedinţi, Giurgiu, Bistriţa, Sălaj şi Teleorman. Capitala concentrează jumătate din totalul angajaţilor din IT&C din România, o explicaţie a acestei situaţii fiind şi faptul că aici este sediul celor mai mari companii IT locale şi multinaţionale care au angajaţi şi din alte judeţe, dar care sunt înregistraţi pe entitatea juridică de la Bucureşti.
IT&C-ul este unul dintre puţinele sectoare în care aportul la PIB a crescut în ultimii ani: contribuţia sectorului IT&C la PIB a crescut de la 4,7% în 2017 la aproape 7% în 2021.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.