Excelente pentru bucătarii care vor să prepare mâncarea lent și să-i ofere o savoare aparte, aceste aparate au ajuns la îndemâna oricui în ultima perioadă. De multe ori, termenii „slow cooker” și „crock pot” sunt chiar folosiți în mod interschimbabil. Dar înseamnă aceștia, de fapt, același lucru?
De-a lungul anilor, bucătarii au analizat atent toate aparatele de gătit lent apărute pe piață. Le-au testat, le-au cercetat, determinând care dintre ele sunt cele mai bune (spoiler alert: concluzia ar fi că cele de la Kitchen Aid sunt în vârful clasamentului). Între timp, au fost puse la punct sute de rețete de gătit la aceste aparate cu gătire lentă.
Care sunt diferențele notabile dintre un slow cooker și un crock pot?
Cele două aparate sunt, în esență, același lucru. O mulțime de branduri au început să producă oale de tip slow cooker în ultima vreme. Astfel, crock pot este, de fapt, o marcă de slow cooker. Acesta este brandul care a popularizat vasele cu gătire lentă, iar prima versiune a acestor aparate a fost lansată de ei în anii 1970.
Apropo, știai că atunci când produsul unei companii este atât de popular încât devine denumirea folosită de toată lumea pentru o întreagă categorie, apare fenomenul de „generalizare”? Este vorba despre aceeaș situație ca în cazul Band-Aid (bandaj), Adidas sau Xerox.
Astfel, crock pot a fost generalizat pentru a denumi întreaga categorie de slow cookere. Majoritatea vaselor sunt confecționate din fontă, ceea ce le face foarte rezistente. Deși ai putea crede că materialul are o greutate mare, ele sunt suficient de versatile cât să-ți permită să gătești felurile tale preferate. Capacele oalelor au dimensiunile perfecte pentru a închide ermetic fiecare vas. Astfel, fiecare ingredient își păstrează aroma inconfundabilă și proprietățile nutritive.
Ele sunt special create pentru gătirea lentă și sub presiune. Acest tip de preparare este unul sănătos, datorită capacității de păstrare a vitaminelor și nutrienților din legumele și cărnurile folosite.
În plus, te scapă de grija supravegherii vaselor. Doar pui ingredientele în oală și ele se prepară încet, pentru a păstra savoarea intactă. Fie că vrei să prepari o supă cremă, o friptură suculentă sau un desert delicios, sigur vei găsi un slow cooker potrivit pentru nevoile tale.
Deci, cele două denumiri reprezintă același lucru?
Da. Unii oameni vor spune că au design sau caracteristici ușor diferite. Ei bine, în esență, acest lucru nu este adevărat. Indiferent de marcă, aproape toate mașinile moderne cu gătire lentă au o bază în formă de coș cu elemente de încălzire care susțin un vas mare. Acest lucru este în contrast cu formatul mai retro al unui vas ceramic deasupra unui arzător.
Caracteristicile și designul variază ușor de la model la model și de la o marcă la alta. Brandul care le-a lansat pe piață este, totuși, cel care oferă cele mai multe variante. De la oalele de la bază la modelele high-tech, până la opțiunea de a-ți imprima propria față pe slow cookerul tău.
Opțiunea de personalizare este disponibilă pe site-ul oficial al mărcii și este excelentă pentru a face oala cadou cuiva drag. Imaginează-ți ce surpriză plăcută ai putea face oricui cu un mesaj sau o imagine care să-i facă ziua mai bună când gătește.
Care dintre cele două aparate cu gătire lentă este mai bun?
Întrebare capcană! Concluzia: nu toate slow cookerele sunt produse de marca populară despre care am vorbit, dar toate crock pot-urile sunt slow cookere. Este doar o categorie versus un nume de marcă.
Care este cea mai bună oală cu gătire lentă?
Acum că știi care este diferența dintre cele două, probabil vrei să știi care este cea mai bună marcă de aparate cu gătire lentă. În urma unor teste cu zeci de astfel de oale, realizate de-a lungul anilor, s-a dovedit că brandul menționat în introducere și Cuisinart produc cele mai bune vase.
Aruncă o privire online și alege un slow cooker care să îți devină cel mai bun ajutor în bucătărie.