Situația din țară arată ca în graficul de mai jos:
Impactul asupra creșterii
Îmbătrânirea populației va afecta finanțele publice ale guvernelor din majoritatea țărilor lumii, iar agențiile de rating avertizează că acest lucru va pune presiune pe ratingurile suverane, scriu jurnaliștii de la Financial Times.
Îmbătrânirea forței de muncă va pune presiune asupra puterii economice și fiscale a statelor, afectându-le profilul său de credit suveran pe termen lung, a declarat Moody’s Investors Service. Încă din 2018 o altă agenție de rating globală susținea într-un raport că ratingurile de credit ale Coreei de Sud și Japoniei vor fi supuse unei presiuni puternice din cauza „combinației dintre creșterea economică mai scăzută și datoria guvernamentală mai mare, pe fondul îmbătrânirii forței de muncă”, în anul 2030.
Atât estimările Academiei Române cât și cele ale INS arată că populația activă se va reduce consistent în România, la fel ca și rata de participare pe piața muncii.
Efectele schimbărilor demografice asupra pieţei muncii sunt pronunţate. Când există o proporție mai mare de salariați în rândul populației, există mai multă concurență pe piața muncii, ceea ce împinge în jos puterea de negociere a salariaților și reduce atât salariile, dar și inflația.
Efectele demografice ar implica faptul că ratele de economisire (proporția din veniturile totale care este economisită) ar putea scădea brusc pe măsură ce baby boomers-ii se pensionează. Acest lucru poate afecta prețul banilor (dobânzile) și prețurile din piețele financiare (obligațiuni s.a.). Pe scurt, pregătiți-vă de prelungirea prin lege a vieții active, de taxe mai mari și de o degradare în continuare a țesutului social.