La nivel naţional se vorbeşte despre o alianţă politică dintre PNL şi PDL, cu scopul declarat de a câştiga alegerile prezidenţiale. Desigur, această alianţă s-ar aplica şi la nivelul judeţului Mureş. Ar fi o alianţă interesantă, având în vedere relaţiile tensionate de-a lungul anilor dintre liderii locali ai celor două partide: Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, şi Dorin Florea, primarul municipiului Tîrgu-Mureş, care nu au contenit cu orice ocazie să-și facă acuze răutăcioase și să-și caute unul anltuia npd în papură. Dar, în politică, nimic nu ne mai miră…
În rândurile următoare, vom încerca să ne reamintim câteva dintre momentele esenţiale ale relaţiei politice Florea – Dobre, de-a lungul anilor, și cu această ocazie să ne mirăm cum vor reuși cei doi lideri politici să se ,,înghită” doar de dragul unor succese…
Astfel, ,,cârlig de rufe”, ,,purtător de servietă” sau ,,măscărici” dă mâna cu cel care își ,,bate joc de munca de un an a agricultorilor şi de interesul târgumureşenilor”, cum sunt catalogați cei doi lideri politici de ei înșiși
Fuziunea…
… dintre PNL şi PDL a fost anunţată şi de vicepreşedintele interimar al PNL, Ciprian Dobre, care consideră că este singura variantă pentru a bate stânga politică la alegeri. Dobre a spus că, în prezent, negocierile dintre cele două partide se poartă în sensul unei fuziuni şi că poate fi vorba atât despre absorbţie, cât şi despre fuziune prin comasare, iar denumirea de Partid Naţional Liberal să rămână neschimbată şi nealterată. ,,Nu cred că se va împiedica cineva de chestiuni de metodă, ci important este scopul creării noului partid de dreapta”, a spus Dobre.
Acesta a adăugat că noul partid rezultat din fuziunea PDL şi PNL va avea un candidat la preşedinţie şi va câştiga preşedinţia României.
La rândul său, prim-vicepreşedintele PDL, Dorin Florea, a declarat că PDL şi PNL trebuie să facă rapid o analiză în ceea ce priveşte viitoarea formă de colaborare, arătând că se impune abordarea serioasă a temei fuziunii, întrucât alianţele deşi pot aduce mai multe voturi, ele sunt depăşite. La fel ca Dobre, Florea consideră că se impune desemnarea unui candidat unic al dreptei la Preşedinţia României, după criterii foarte clare, care să fie acceptate, şi nu după ambiţii personale sau promisiuni suspecte.
Deci, iată că Florea şi Dobre ajung încet încet la un numitor comun, deşi adesori au avut foarte multe lucruri de împărţit.
Disputa 1: ANL
O contradicţie între Florea şi Dobre a avut loc în 2006, pe vremea când Dobre era prefect al judeţului Mureş. Motivul: Consiliul Local a adoptat o hotărâre prin care funcţionarii publici din Primărie erau favorizaţi la obţinerea locuinţei. Calificând-o ca ilegală, instituţia prefectului a notificat hotărârea Consiliului Local Tîrgu-Mureş, care conţine criteriile pe baza cărora tinerii obţin locuinţele ANL. Prefectul Ciprian Dobre a spus că în acest fel sunt privilegiaţi funcţionarii Primăriei şi nu este un gest corect faţă de ceilalţi tineri din Tîrgu-Mureş: ,,Dacă pentru angajaţii din domeniile sanitar şi învăţământ decizia Consiliului Local o consider justificată, este însă discriminatorie referirea la funcţionarii publici şi personalul contractual ai autorităţii publice municipale”.
Primarului Dorin Florea a replicat, arătând că hotararea respectivă se referea la a da un punctaj suplimentar, de 1-2 unităţi, celor care lucrează în general în administraţie, care nu înseamnă doar primărie, ci şi CJ şi prefectură: ,,Nu e nicio discriminare, e o interpretare ieşită dintr-o lipsă de cunoaştere a problematicii. Celorlalti tineri le-am acordat alte tipuri de facilităţi”.
2: Proiecte blocate- ,,cârlig de rufe”, ,,purtător de servietă” sau ,,măscărici”.
Tot în 2006 primarul Dorin Florea s-a arătat extrem de nemulţumit de faptul că Prefectura a atacat o serie de hotărâri ale Consiliului Local Tîrgu-Mureş şi a blocat aplicarea lor, precum cel de construire a parcărilor supraetajate sau cel privind taxa de debranşare şi rebranşare.
Primarul Florea l-a atacat dur pe prefectul Dobre etichetându-l, în cadrul unei conferinţe de presă, cu epitete de genul ,,cârlig de rufe”, ,,purtător de servietă” sau ,,măscărici”.
În replică, prefectul Ciprian Dobre a afirmat că educaţia nu-i permite să se lanseze în asemenea dispute cu primarul şi că nu va permite nici unui primar să încalce legea. Dobre a mai precizat că din cele 14 proiecte cu care primarul a venit la început de an pentru a cere susţinere, toate 14 vizează cereri de trecere în patrimoniul municipiului a unor terenuri sau imobile.
În acest context, prefectul a ţinut să precizeze că ,,dorinţe de achiziţii de terenuri şi imobiliare există în fiecare dintre noi, dar nu trebuie să confundăm interesul fiecăruia dintre noi cu interesul comunităţii”. Ciprian Dobre a mai adăugat că numai în momentul în care există studii de prefezabilitate şi fezabilitate se poate vorbi de proiecte şi a afirmat că va bloca orice proiect care implică fonduri mari, care nu pot fi suportate de comunitate.
3. Incidentul Ziua Recoltei: interese și bătăi de joc
În februarie 2007, la Tîrgu-Mureş trebuia să fie organizată Ziua Recoltei, sărbătoarea agriculturii mureşene, de Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean Mureş. Prefect era atunci Ciprian Dobre. Dar, în ultima sută de metri, Primăria Tîrgu-Mureş a închis strada Insulei, singura cale de acces spre Baza Hipică a Direcţiei Silvice Mureş, amplasamentul unde trebuia să se desfasoare evenimentul, pentru reabilitarea infrastructurii. Manifestările s-au contramandat.
Oficial, Primăria n-a permis desfăşurarea manifestării ,,Ziua Recoltei” deoarece solicitarea de avizare a venit prea târziu, iar Prefectura susţinea că nu era nevoie de un aviz, evenimentul urmând să aibă loc în incinta unui spaţiu proprietate a unei direcţii care nu se subordonează Primăriei.
Prefectura a anunţat mass-media că manifestarea Ziua Recoltei a fost anulată din cauza ,,manoperei de a-şi bate joc de munca de un an a agricultorilor şi de interesul târgumureşenilor” a primarului Dorin Florea. Prefectul Ciprian Dobre a arătat că ,,la adăpostul nopţii”, ,,o firmă care deţine o treime din contractele de prestări ale Primăriei” a blocat singura cale de acces spre eveniment, strada Insulei, pentru lucrări care nu figurau în programul anual de reparaţii a străzilor publicat de Primăria Tîrgu-Mureş.
Astfel, Prefectura şi CJ Mureş au anulat evenimentul. ,,Renunţăm în fata acestei reabilitări a unei artere de circulaţie, la aceasta sărbătoare. Nu doresc şi nu o voi transforma în circ. Nu doresc să cobor nivelul Instituţiei Prefectului şi nivelul CJ Mureş la subsol”, a declarat prefectul Ciprian Dobre.
4. Alegerile CJ: ,,Dobre este independent aşa cum sunt eu ţarul Rusiei”
În martie 2008, Preşedintele filialei Mureş a Partidului Democrat-Liberal, Dorin Florea, a anuntat că formaţiunea nu va susţine candidatura prefectului Ciprian Minodor Dobre, propus de PNL, pentru a fi candidat independent la preşedinţia Consiliului Judeţean.
,,Dobre este independent aşa cum sunt eu ţarul Rusiei”, a declarat Dorin Florea, care a făcut trimitere la faptul că acesta, înainte de a fi prefect, a fost preşedinte al PNL Tîrgu-Mureş. Dorin Florea a precizat că PD-L Mureş va avea un candidat propriu pentru conducerea Consiliului Judeţean Mureş şi că deocamdată exista trei variante. ,,Toate sunt persoane recunoscute profesional, respectate şi cu experienţă în administraţie, de sex masculin”, a spus Florea.
5. Femeile
După cum spuneam anterior, în martie 2008 Dorin Florea a declarat că PDL va avea un candidat de sex masculin la preşedinţia CJ, care ştie să ia decizii, pentru ca femeile trebuie ţinute departe de cloaca din administraţia publică.
Prefectul Ciprian Dobre a reacţionat la afirmatiile Dorin Florea, pe care le-a catalogat drept foarte grave şi periculoase: ,,Cred că nou-înfiinţatul Consiliu Naţional pentru Combaterea Discriminării se va autosesiza şi cred că este în afara oricărei discuţii ca în România nici o funcţie nu se ocupă aplicând criterii discriminatorii”.
,,Simt nevoia să iau apararea tuturor femeilor care lucrează în administraţia publică şi confirmă că femeile din administraţia publică ştiu să ia decizii, poate dacă domnul Florea ar avea în echipă femei, ar şti acest lucru”, a spus prefectul de la acea vreme, Ciprian Dobre.
,,Cred că în administraţia publică au loc deopotrivă şi femei şi bărbaţi şi mă delimitez de orice declaraţie discriminatorie, administraţia publică se face cu creierul şi nu cu altceva. Ar trebui să îmi cer eu scuze pentru cei care lucrează în administraţia publică, deopotriva femei şi bărbaţi”, a mai afirmat Dobre.
În plus, prefectul judetului Mureş, Ciprian Dobre, asistând la prezentarea raportului de activitate pe anul 2007 al Directiei Generale a Finantelor Publice Mures şi constatand ca din cei 600 de angajati ai DGFPM , 443 de persoane sunt de sex feminin, a declarat că în multe situaţii femeile ştiu să ia decizii mai bune decât bărbaţii: ,,Performanţele pe care le-a atins DGFPM în 2007 se datorează în mare parte femeilor. Este foarte grav ca cineva să ne clasifice după sex”, a declarat Dobre, făcând referire la declaraţia primarului Dorin Florea.
6. Zona Metropolitană- ,,o aberație”
Numirea lui Ciprian Dobre la conducerea Zonei Metropolitane, în septembrie 2012, a dat naștere unui nou scandal administrativ. Primarul Dorin Florea și-a exprimat nemulțumirea faţă de modul în care s-au desfăşurat alegerile în cadrul Consiliului Director al Asociaţiei Zona Metropolitană Tîrgu–Mureş. Această asociaţie a fost înfiinţată în anul 2006 în vederea dezvoltării relaţiilor economice, sociale, culturale, turistice şi sportive existente între autorităţile administraţiei publice locale componente ale zonei. În urma votului desfăşurat în conformitate cu prevederile Statutului Asociaţiei Zona Metropolitană Tîrgu-Mureş, noua componenţă a Consiliului Director a fost aleasă după cum urmează: Preşedinte – Ciprian Dobre, Vicepreşedinţi – Bartha Mihály şi Sófalvi Szabolcs.
Primarul din Tîrgu-Mureş a fost nemulţumit de alegerea lui Dobre ca şi preşedinte: ,,Regret că acest subiect a fost blocat politic atât de fosta, cât şi de actuala conducere a Consiliului Judeţean, care nu a înţeles ce rol ar trebui să joace un asemenea organism pentru binele comunităţilor pe care le reprezintă. Rămâne ca cetăţenii să judece dacă e normal ca Asociaţia Zona Metropolitană Târgu – Mureş să fie condusă de preşedintele Consiliului Judeţean, care are cu totul alte atribuţii, precum şi de doi primari de comune, iar municipiul Târgu–Mureş să nu fie reprezentat. Cred că această aberaţie ar putea duce chiar ca şi zonele metropolitane Reghin sau Sighişoara să fie conduse tot de la nivelul Consiliului Judeţean. De aceea, mă gândesc foarte serios să propun Consiliului Local retragerea oraşului din această structură. Cetăţenii municipiului, dar şi cei ai comunelor limitrofe şi administraţiile publice locale trebuie să ştie că Primăria este un partener corect care urmăreşte extinderea oraşului, prin colaborarea directă cu primarii. Programul Tîrgu–Mureşul Mare este o necesitate istorică, economică ce va fi rezolvată prin protocoale directe cu primăriile comunelor limitrofe, anihilând deciziile aberante din birouri. Centralizarea este o soluţie păguboasă, dovedită ani la rând de funcţionarea multor instituţii publice”.
7. Senatul – ,,un zvon”
Spre finalul anului 2012 primarul Florea anunţa că e posibil să candideze pentru funcţia de senator, decizie anulată ulterior.
Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, a spus, la ora aceea, că nu crede că Dorin Florea intenţionează să candideze pentru Senatul României. ,,În judeţul Mureş există doi piloni ai administraţiei, şi anume preşedintele Consiliului Judeţean şi primarul municipiului Tîrgu-Mureş. În perspectiva următorului exerciţiu financiar al Uniunii Europene, care începe în 2014, al proiectelor pentru care trebuie să lucrăm împreună în interesul tuturor cetăţenilor, cei doi piloni trebuie să conlucreze, să pună umărul împreună. Să coabiteze. De asta vă spun sincer ce cred: ,,Este un zvon!”, a explicat Dobre.
8. Institutul Inimii – război prin telefon
În mai 2013 canalul Digi 24 transmitea o emisiune referitoare la problema desfiinţării Institutului Inimii din Tîrgu-Mureş. Prof. Radu Deac îl acuza pe primarul Florea că se face vinovat de desfiinţarea Institutului. Dorin Florea a intervenit telefonic pentru a se apăra de acuzațiile profesorului Radu Deac: „Este o problemă falsă, vehiculată doar în anumite cercuri. Eu nu am condus nici spitalul, nici Ministerul. Era vorba despre o intervenție care s-a făcut la un moment dat pentru a deveni spital teritorial. Era important ca în cadrul acestuia să nu existe nici institute, nici alte clinici private cu capital de stat. Subiectul este destul de controversat, dar problema este pusă fals. Nu a desființat nimeni Institutul, a fost o măsură a ministrului Cseke Attila, care a decis desființarea anumitor institute, tocmai pentru ca spitalul din Tîrgu-Mureș, fiind un spital de elită să devină teritorial. Eu am fost de acord pentru că am pus interesul local deasupra interesului personal […] Dacă vrei să faci transplant, faci și nu mai comentezi atât. Dacă vrei să înduioșezi o țară întreagă, atunci pui problema în felul respectiv. La Institut este un circuit închis. În acea clinică nu intră oricine, nu vorbește oricine. Nu încercați să mitizați niște lucruri normale în alte socitetăți. Există mulți medici care vă pot spune ce se întâmplă în clinică, și anume că nu este niciun fel de problemă”.
În scurt timp, a intervenit telefonic în direct şi Ciprian Dobre, președintele Consiliului Județean Mureș, pentru a sublinia că autoritățile județene susțin Institutul Inimii. Dobre l-a contrazis şi criticat pe primarul Dorin Florea: „Am vrut să intervin în emisiune pentru ca telespectatorii să nu rămână cu o impresie falsă, că administrația județului Mureș nu susține Institutul Inimii. Din punctul meu de vedere, Institutul este, din păcate, singura instituție medicală de excelență din Mureș. Dacă în Mureș avem SMURD și Institutul Inimii, putem să le mulțumim profesorului Deac, lui Horațiu Suciu și doctorului Raed Arafat. A vorbi despre aceste trei personalități marcante în termenii pe care i-am auzit îmi induce o stare care mă face să îmi cer scuze în numele județului Mureș. Să știți că este o părere izolată, rămasă din vremea guvernării PDL, când au atacat cu apetență două lucruri: Institutul Inimii și Universitatea de Medicină și Farmacie”.
9. Scrisorile buclucașe
Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, a solicitat în noiembrie 2013 demisia angajaţilor Primăriei Tîrgu-Mureş responsabili de redactarea, tipărirea şi distribuirea unei scrisori bilingve către cei aproape 7.700 de beneficiari ai ajutoarelor alimentare din partea Uniunii Europene, în care se arată că „Ne-am fi dorit ca aceste produse să ajungă mai repede în cămările dumneavoastră dar, din motive ce ţin de modul de lucru al Consiliului Judeţean, nu a fost posibil”.
Ciprian Dobre s-a declarat „profund dezamăgit” de demersul autorităţilor locale, arătând că „această manieră în care se comportă din nou Primăria Târgu-Mureş cred că trebuie în orice caz criticată”. „Cred că nimănui nu îi este permis să se folosească de aceşti aproximativ 8.000 de oameni aflaţi în nevoie pentru diferitele motivele politicianiste care persistă în cadrul Primăriei Târgu-Mureş”, a afirmat Ciprian Dobre.
De asemenea, potrivit unei oferte de preţ obţinută de Consiliul Judeţean Mureş, costurile de tipărire pentru cele 8.000 de scrisori şi plicuri se ridică la 3.000 de euro, bani despre care Ciprian Dobre a afirmat că se puteau utiliza pentru suplimentarea pachetelor alimentare.
În replică, Aurel Trif, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu-Mureş, a răspuns presei în locul primarului Dorin Florea şi a explicat că autorităţile locale au decis redactarea respectivei scrisori bilingve ca urmare a reclamaţiilor primite din partea unor cetăţeni, nemulţumiţi de întârzierea ajutoarelor alimentare: ,,Din discuţiile purtate cu colegii de la compartimentul de specialitate, de la asistenţă socială, a reieşit clar faptul că aceste produse, ca şi anul trecut, de fapt, au fost livrate Primăriei Târgu-Mureş cu destul de mare întârziere. Sunt mai multe judeţe din ţară care au primit aceste ajutoare alimentare cu cel puţin 40 de zile înainte. Şi ne-am fi bucurat şi noi dacă în acest an oamenii ar fi putut beneficia de aceste alimente un pic mai repede. Acesta este şi motivul pentru care a fost redactată scrisoarea, urmare a numeroaselor sesizări telefonice pe care le-am primit pe adresa Primăriei Târgu-Mureş, în care toţi ne întrebau: ce se întâmplă, dom’le, cu ajutoarele? În marea majoritate a localităţilor din ţară au început să se dea, la noi – nu”.
10. Liberalii acuză PDL-iștii de înțelegere cu UDMR
Relaţiile PNL – PDL, filiale Mureş, au fost foarte tensionate până recent. Un ultim episod a însemnat înlocuirea viceprimarului Ionela Ciotlăuş (PNL) cu Claudiu Maior (PDL). Preşedintele PNL Mureş, Ciprian Dobre, a declarat, într-o conferinţă de presă, că schimbarea viceprimarului liberal din Târgu-Mureş, Ionela Ciotlăuş, ar fi rezultatul unei înţelegeri subterane între PDL şi UDMR, iar alegerea noului viceprimar democrat-liberal de către această majoritate s-a soldat cu o serie de promisiuni făcute taberei maghiare.
Ciprian Dobre a afirmat că printre obiectivele obţinute de UDMR pentru ca reprezentantul PDL, Claudiu Maior, să ajungă viceprimar ar fi amplasarea statuii scriitorului Suto Andras în Piaţa Teatrului, scindarea Colegiului Naţional ,,Unirea” şi redenumirea străzii Călăraşilor în ,,Kossuth Lajos”, toate din Târgu Mureş: ,,Cred că adevărata faţă a pactului subteran PDL-UDMR este amplasarea statuii lui Suto Andras în Piaţa Teatrului, redenumirea străzii Călăraşilor în strada Kossuth Lajos, scindarea Colegiului Naţional Unirea şi înfiinţarea unui colegiu naţional catolic în clădirea Colegiului Naţional Unirea”.
Ciprian Dobre a catalogat înţelegerea dintre UDMR şi PDL drept o dovadă de ,,primitivism politic” şi a susţinut că ,,haita PDL-iştilor şi UDMR-iştilor nu vrea în Tîrgu-Mureş decât statui şi schimburi de terenuri”.
Într-o conferinţă de presă susţinută la jumătatea lunii aprilie 2014, Ciotlăuş a declarat că iniţiativa de a o schimba din funcţie îi aparţine primarului chiar dacă Florea a negat acest demers. Ionela Ciotlăuş a prezentat presei proiectul de hotărâre prin care CL Tîrgu-Mureş a pus în discuţie invalidarea sa în funcţia de viceprimar, act semnat de primarul Florea. În schimb, primarul Dorin Florea afirmă că el doar a avizat o propunere făcută de consilierii locali PDL, PSD şi UDMR.
Vasile DANCEA