Ministerul Sănătăţii a solicitat direcţiilor de sănătate publică din ţară să comunice care sunt măsurile luate pentru aplicarea prevederilor Cartei Limbilor Regionale şi Minoritare în instituţiile sociale, cum ar fi spitale, cămine de bătrâni, aziluri, pentru ca vorbitorii unei limbi regionale sau minoritare să aibă posibilitatea de a primi îngrijiri în propria lor limbă.
Ministerul Sănătăţii a arătat, în adresa nr. 976/2013, că având în vedere legislaţia în vigoare prin care este ratificată Carta Europeană a Limbilor Regionale şi Minoritare, care se aplică pentru toate limbile minoritare de pe teritoriul României, Comitetul de experţi cere autorităţilor române să asigure pacienţilor asistenţă socială în limba lor proprie în cadrul spitalelor, căminelor pentru persoane vârstnice şi căminelor studenţeşti.
‘Comitetul de experţi cere autorităţilor române să asigure asistenţă socială în cadrul spitalelor, căminelor pentru persoane vârstnice, căminelor studenţeşti, asistenţă socială care să ofere pacienţilor de a primi şi de a fi trataţi în limba lor proprie, adică utilizarea unei limbi regionale sau minoritare (maghiara sau germana), pentru cei care necesită tratament, pensionari sau pentru alte motive. În acest sens, în vederea întocmirii celui de-al doilea raport privind Carta Limbilor Regionale şi Minoritare, vă rugăm să ne comunicaţi în scris, ca până în 30 mai (2013, n.r.), măsurile întreprinse la nivelul unităţilor sanitare din judeţul dvs. şi care sunt acele măsuri’, se arată în documentul trimis DSP-urilor de către Ministerul Sănătăţii.
Direcţia de Sănătate Publică Mureş a răspuns adresei Ministerului Sănătăţii nr. 976/2013 că, potrivit Legii nr. 95/ 2006 cu modificările şi completările ulterioare ‘spitalul este unitatea sanitară cu paturi, de utilitate publică, cu personalitate juridică, ce furnizează servicii medicale’, în timp ce asistenţa socială este reglementată de Legea nr. 292/ 20.12.2011, Legea asistenţei sociale, şi că Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, ca autoritate centrală de stat, asigură reglementarea, implementarea, controlul sistemului naţional de asistenţă socială.
‘Având în vedere cele de mai sus, considerăm că unităţile sanitare cu paturi, care furnizează servicii medicale, nu intră sub incidenţa reglementărilor la care face referire adresa dvs.’, precizează DSP Mureş în răspunsul înaintat Ministerului Sănătăţii.
Secretarul Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, dr. Florin Buicu, a declarat, vineri, pentru AGERPRES că o asemenea solicitare ar putea fi valabilă pentru serviciile sociale, nicidecum pentru serviciile medicale de urgenţă şi că spitalele sunt de mai multe tipuri.
‘Probabil că cineva din Ministerul Sănătăţii nu ştie să-şi facă treaba. Ministerul Sănătăţii probabil că în anumite zone nu lucrează cu capul, ci lucrează cu picioarele. În loc să se ocupe de priorităţile care privesc populaţia şi problemele populaţiei, se ocupă de lucruri care nu au de-a face cu interesul oamenilor şi al pacienţilor’, a subliniat deputatul Florin Buicu.
AGERPRES