Jurnalistul, scriitorul şi reporterul Viorel Ilişoi şi-a lansat marţi, 9 mai, la Tîrgu-Mureş cartea intitulată „Cele mai frumoase reportaje”, în cadrul unui eveniment organizat de LitArt, cu sprijinul lui Adrian Giurgea.
Prezentatorii acestui eveniment au fost criticul literar Călin Crăciun şi jurnalistul, scriitorul şi moderatorul Adrian Giurgea. Viorel Ilişoi a povestit despre felul în care scrie, întâmplări legate de unele reportaje şi subiecte pe care le-a ratat.
„Sunt texte din ultimii 10 ani. Acestea sunt subiecte care au trecut prin bătălia de zi cu zi a cotidianului. Şi nu reuşeşti într-un termen scurt de 2, 3 ani să aduni atâtea texte încât să le pui într-o carte din asta. Scrii o sută de texte din care poţi alege doar unul sau două pe care să le ridici la nobleţea cărţii. Îţi trebuie zece, douăzeci de ani ca să poţi aduna suficiente texte remarcabile pe care să le poţi pune într-o carte”, a spus Viorel Ilişoi.
Criticul literar Călin Crăciun a lăudat calităţile literare ale reportajelor adunate în volum de Viorel Ilişoi. „Viorel Ilişoi realizează un reportaj care este scris doar după ce are perspectiva insid-erului. Are o paletă de subiecte destul de largă, dar de fiecare dată încearcă să se strecoare, cumva la modul clandestin, în lumile pe care le explorează. De exemplu: lumea spitalului – acolo unde se fac tratamente pentru obezitate, lumea orfelinatului, lumea boschetarilor. Iată că are o mare preocupare sau un mare interes pentru marginali’’, a declarat Călin Crăciun.
Moderatorul Adrian Giurgea a spus că Viorel Ilişoi nu este doar un reporter care vine să ne dea ştiri, este un ziarist de modă veche. „Au spus-o mulţi înaintea mea, dar o spun şi acum pentru că domnia sa ştie să te facă să înţelegi, să te facă să fi în interiorul evenimentului, să te facă să simţi ceea ce citeşti, iar acest lucru se vede şi se poate trăi cel mai bine în reportajele sale’’.
Cartea lui Viorel Ilişoi are 400 de pagini şi în ea se regăsesc multe pasaje citabile.
Viorel Ilişoi s-a născut în anul 1968 în județul Botoşani. A crescut la Casa de copii din Truşeşti. Debutează ca ziarist la începutul anului 1990 şi a scris pe rând la Atitudinea, Timpul, Naţional, Cotidianul, Jurnalul Naţional, Viaţa liberă.
Între 1993 şi 1998 publică în Revista „Timpul” interviuri cu cei mai importanţi oameni de cultură ai vremii. În 1997 realizează o carte de interviuri cu marele scriitor Cezar Ivănescu. În 2008 iniţiază pe site-ul ziarului Cotidianul „Momente şi şpiţe’’.
Din 2009 lucrează la o carte de reportaje realizată incognito.
În 2010 realizează de unul singur filmul documentar Maria Lătăreţu – „Ultimul cântec, ultima zi’’. În 2011 apare la studioul Patric Art audiobookul „Soldatul câinelui’’, de Paul Goma în lectura lui Viorel Ilişoi.
În 2014 îi apare la Editura Muzeelor Literare din Iaşi volumul „Necunoscutul Mihai Codreanu’’.
În 2015 apare „ Sărut-mâna mama mea!’’, în colecţia Muzeul Mamei îngrijită de Viorel Ilişoi şi Ion Barbu.
Un al doilea tiraj s-a tipărit în 2016.
Anul acesta publică „Cele mai frumoase reportaje”. Unele reportaje îi sunt preluate în presa internaţională.
Activitatea publicistică îi este recompensată printre altele cu Premiul Presei Ieşene, Premiul Reporter Numărul Unu, Premiul Fundaţiei Române pentru Jurnalism, Premiul Clubului Român de Presă pentru reportaj-anchetă, Premiul pentru Cel mai bun text la The Industry Awards, Premiul anual acordat pentru Jurnalism acordat de Curierul literar şi artistic etc.
Narcis Socaciu