Cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Văii Mureșului va avea loc la acest sfârșit de săptămână pe platoul ”La Alei” din comuna Răstolița. Evenimentul va fi organizat de Consiliul Judeţean Mureş şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ”Valea Mureșului” în parteneriat cu Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş .
După cum ne-au obișnuit organizatorii evenimentului și în acest an va fi un program bogat din care nu vor lipsi concursurile, dar nici spectacolul artistic de calitate. Localităţile participante își vor amenaja standurile cu o grijă deosebită, expunând obiecte reprezentative pentru tradiţia locală. La fiecare casă oaspeţii vor fi întâmpinaţi cu produse specifice şi ospătaţi cu bunătăţile preparate de gospodinele locului.
Căsuţele din Satul Alegoric de pe platoul ”La Alei” vor fi cu siguranță și în acest an unul din punctele de atracţie pentru vizitatori. Se lucrează intens pentru ca fiecare casă tradițională, reprezentativă pentru Valea Mureșului, să-și întâmpine oaspeții așa cum se cuvine, în straie noi și mândre de sărbătoare.
Casa Reghinului va fi și ea pregătită de către instituțiile de cultură din municipiu. Tema principală a casei din acest an vor fi fotografiile puse în valoare în cadrul unei expoziții atent amenajate.
”Instantaneele sunt menite a reda complexitatea universului rural, înfățișând multitudinea de fațete sub care acesta se prezintă, de la material la spiritual, munca dar și momentele de sărbătoare, cele două aspecte care jsutifică existența țăranului. Imaginile prezintă diferite aspecte din viața satului, din primăvară până în iarnă, legate atât de ocupații cât și de obiceiuri – nunta – alaiul nunții îndreptându-se spre biserică pentru cununia religioasă (Pietriș Vale), chemătorii și chemătoarele; cete de colindători în Ajunul Crăciunului; șezătoare interetnică; ocupații – rotăritul, fluierăritul, creșterea animalelor – oieritul; aratul, cununa la secerat. În aşezările din zona premontană, acolo unde meşteşugurile în lemn au din belşug materie primă, arta lemnului a fost înfloritoare. Regăsim elemente decorative ce îşi au rădăcini adînci în etnocultura românească. Începînd cu obiectele cele mai simple de uz, pînă la piesele de mobilier arta lemnului a fost împinsă pînă la perfecţiune. Obiceiurile tradiţionale au rosturi care au servit de veacuri pe om şi societatea în păstrarea bunei rânduieli, cu care s-au înscris în istoria noastră culturală. Unele obiceiuri au păstrat până astăzi forme ample de desfăşurare, în care vechile rituri se îmbină cu acte ceremoniale, cu manifestări spectaculoase. Unele se practica chiar în condiţii de mari transformări şi modernizări ale satelor, iar altele sunt încă păstrate în conştiinţa oamenilor” a declarat muzeograful Kozma József.
Vizitatorii vor fi primiți cu pâine și sare, dar și cu delicioasele scorușe specifice zonei și cu cozonaci. Nu vor lipsi florile și aranjamentele pregătite de lucrătorii de la serele Primăriei, o explozie de culoare și rafinament. Programul artistic va fi asigurat de Orchestra Casei Municipale de Cultură ”Dr.Eugen Nicoară”.
Biblioteca Municipală ”Petru Maior” Reghin va fi și ea prezentă în cele două zile de festival.
” Biblioteca participă activ la activitățile ce se vor derula cu prilejul festivalului. Ne-am implicat prin organizarea unui stand de carte, o expoziție de carte, cuprinzând apariții editoriale referitoare la istoria Reghinului, la personalitățile Reghinului, dar și a Văii Mureșului Superior, la istoria, cultura, tradiția acestor locuri, cât și a personalităților de marcă pe care această zonă a țării a dat-o neamului nostru românesc. Cei care vor vizita standul de carte vor primi un mic cadou, un semn de carte, un mic flayer, prin care mediatizăm instituția noastră și prin care invităm oamenii să ne devină cititori. Deasemnea, în cadrul activității vom contribui la proiectul ”Hai cu o carte la festival”. Vom dona, din donațiile pe care și noi la rândul nostru le-am primit, un număr de 100 de cărți. Tot în cadrul acestui eveniment vom mediatiza și revista noastră, a bibliotecii, ”Astra reghineană”, pe care o și distribuim celor care trec pragul Casei Reghinului. În revistă mediatizăm în primul rând activitățile care se derulează în instituția noastră, precum și valorile culturale, istorice, tradiționale ale Reghinului și împrejurimilor. Deasemenea doresc să menționez faptul că în această perioadă Biblioteca Municipală ”Petru Maior”, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Reghin, Direcția Județeană Pentru Cultură Mureș și Asociația Culturală ”Casa Dinainte”, are în derulare un Festival Internațional de Poezie Populară la care participă poeți populari și rapsozi din județele Mureș, Harghita, Timiș, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, precum și din Cernăuți, Ucraina. Evenimentul va debuta vineri, 26 iulie, de la ora 18.00 la sala de activități a bibliotecii reghinene, unde după deschiderea festivă vor avea loc prezentări de carte: ”Antologie de poezie populară”, coordonatori Maria Borzan și Sorina Bloj și ”Povestea bisericii de lemn din muzeu”, autor Maria Borzan. Evenimentul va continua cu un simpozion denumit ”Satul-între tradiție și uitare” și se va încheia cu recitalul poeților și rapsozilor populari. Sâmbătă, 27 iulie, la Casa Reghinului din Răstolița va avea loc o șezătoare, apoi de la 16.30 vizitarea expozițiilor în aer liber din cadrul Festivalului Văii Mureșului. La ora 19.00 Festivalul de Poezie Populară se va declara închis” a subliniat managerul bibliotecii, dr. Florin Bengean.
În cadrul festivalului Biblioteca Județeană Mureș în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș, derulează proiectul „Hai cu o carte la festival”. Autorii mureșeni au fost invitați să doneze minim un exemplar din propriile opere astfel încât bibliotecile publice comunale să poată avea un raft dedicat autorilor locali. Cărțile adunate vor fi donate unei biblioteci publice din zona Văii Mureșului.
”Proiectul “Hai cu o carte la festival” – aflat deja la a doua ediție – reprezintă de fapt o punte de legătură (dacă mai era nevoie) între comunitate și bibliotecă! Tradiția – care este fundamentul festivalului – spune că “dar din dar se face…” Prin acest proiect exact acest lucru se întâmplă! Oamenii dăruiesc cărți altor oameni, cărți care se întorc în comunitatea mare pentru a-i bucura pe cei mici și pe cei mari și pentru a le deschide – prin lectură – poarta către cunoaștere” a declarat Monica Avram, managerul Bibliotecii Județene Mureș.
Așadar, participanții sunt invitați să aducă donație minim o carte. Cărțile donate pot fi în limba română, maghiară, engleză sau germană și trebuie să fie într-o stare bună, astfel încât ele să poată fi apoi utilizate de cititori.
GRAMA IMOLA