Pompierii mureşeni au fost solicitaţi duminică la orelea amiezii să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din Balda. La faţa locului au intervenit pompierii din Sărmaşu cu o autospecială şi şase subofiţeri.
Sezonul rece deja a sosit, iar pompierii atrag atenţia că odată cu începerea folosirii sobelor şi a altor sisteme de încălzire creşte pericolul exploziilor şi al intoxicaţiilor cu monoxid de carbon. Aceștia avertizează că există persoane neautorizate care curăţă coşuri de fum sau improvizează instalaţii de încălzire.
Potrivit pompierilor, intervenţia persoanelor neautorizate la curăţarea coşurilor de fum poate avea urmări deosebit de grave. Coşurile pentru evacuarea fumului trebuie curăţate de către personal specializat în domeniu cel puţin odată pe an în cazul utilizării de combustibil gazos şi cel puţin de două ori pe an în cazul sistemelor de încălzire alimentate cu combustbil lichid şi solid, transmit pompierii.
“Pentru a-şi proteja viaţa şi bunurile recomandăm oamenilor să acorde mai multă atenţie următoarelor norme specifice de apărare împotriva incendiilor:
-Asiguraţi verificarea, curăţarea şi repararea coşurilor de fum cel puţin o dată pe an, de către o persoană autorizată.
-Tăiaţi crengile copacilor aflate deasupra sau în apropierea coşurilor de fum.
-Amplasaţi materialele combustibile la distanţă faţă de sobe.
-Asiguraţi izolarea sobei faţă de podea şi pereţii din apropiere.
-Folosiţi doar tipul de combustibil pentru care a fost proiectat sistemul de încălzire şi respectaţi întocmai instrucţiunile producătorului, evitând supraîncărcarea acestuia.
-Depozitaţi cenuşa într-un container de metal în exteriorul locuinţei şi la distanţă de casă, grajd, fânar, depozite etc.
-Amplasaţi un ecran în faţa focarului şemineului, respectiv o tăviţă metalică în faţa sobei şi ţineţi uşiţa închisă în permanenţă.
-Stingeţi întotdeauna focul din sobă înainte de culcare sau înainte de a părăsi locuinţa.
-Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi.
-Nu aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile.
-Nu aşezaţi materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice.
-Decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi.
-Nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă ori aparatele de încălzire electrice în funcţiune”, transmit cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.