Vecini gălăgioși, zgomote puternice la ore târzii în noapte, probleme cu administrarea blocului și mulți datornici pe scară sunt doar câteva din problemele cu care se confruntă un locatar de bloc. Te regăsești și tu în această situație? Ai ajuns la capătul răbdării și iei în calcul mai mult decât oricând să te muți de la bloc, la casă pe pământ, dar nu ai găsit cea mai bună variantă? Bugetul poate fi principala problemă. Nu dispera, alternative există.
Ce-ai zice, daca ai da locuința în care stai acum, un apartament de două camere, în oraș, pe o casă într-o altă zonă a orașului? Poate o vilă nou-construită, cu teren și verdeață din plin?
Nu trebuie să mai visezi. Iată ce variante ai:
· Poți participa la licitații pentru achiziția unei case executate silit
Băncile care au avut parte de clienți rău-platnici sau care nu au mai avut posibilitatea să își mai plătească ratele, preiau bunurile acestora și le scot la licitații.
Dacă ești la curent cu astfel de oferte, poți participa la licitațiile organizate de bănci și poți avea șansa să găsești locuințe, executate silit la prețuri cu mult sub cel al pieței. Atenție, însă, concurența e acerbă în astfel de cazuri. Interesul pentru astfel de locuințe este destul de mare și s-ar putea să fie multe persoane cu experiență în astfel de licitații, iar finalizarea contractului poate fi un drum mai anevoios. Dar, cu puțin noroc, poți cumpăra o casă cu teren, cu banii scoși pe apartament. Trebuie doar să fii consecvent.
· Dai apartamentul din oraș pentru o casă mai la periferie
Dacă apartamentul, de care vrei să scapi, este bine poziționat, într-o zonă cu acces la centre comerciale sau la o gura de metrou ori parcuri, cât mai central și prețul cu care îl vei scoate la vânzare va fi unul bun. Acest lucru îți poate ușura calea către casa visurilor tale, poate nu chiar la periferia orașului. Dacă îți dorești o casă spațioasă, cu spațiu verde și curte generoasă e posibil, inclusiv la periferia orașului, prețul să fie cu mult peste cel pe care l-ai primit pentru apartamentul tău central. De exemplu, prețul unui apartament cu două camere, într-o zonă bine situată în capitală, poate ajunge până la 60 de mii de euro, iar o casa mai la periferie, cu 3 sau 4 camere poate costa, undeva în jur de 70-80 de mii de euro. Așa că vei fi nevoit să acoperi cumva diferența de preț. Efortul va merita toți banii.
· Cu banii din chiria apartamentului plătești rata la noua casă
Cu banii scoși pe chiria apartamentului poți plăti ratele la o casă, situată în apropierea Bucureștiului. Dacă nu ai luat în calcul, această variantă, poți să te gândești acum. Iată ce pași trebuie urmați:
- te informezi, câți bani poți să scoți pe închirierea apartamentului;
- cauți casa pe care ti-o dorești într-o zonă care te avantajează;
- mergi la bancă să afli condițiile creditării și rata lunară pentru căsuța ta de vis.
Un apartament cu două camere se poate închiria, în funcție de zonă și amenajări, cu aproximativ 400 de euro. Trebuie să iei în calcul că e nevoie să dai un avans înainte. De asemenea, e bine să te interesezi ce sumă maximă îți poate împrumuta banca și dacă dobânda este una avantajoasă. Dacă rata la bancă e apropiată sau egală cu suma pe care o primești din închirierea apartamentului, nu mai sta pe gânduri și optează pentru această variantă.
· Vinzi apartamentul și cumperi teren pentru construcția casei visate
O altă soluție, de luat în calcul este să cumperi, cu banii obținuți din vânzarea apartamentului, un teren intravilan, unde să poți construi casa visurilor tale. E bine să îți faci cât mai exact calculele încă de la început, mai ales dacă vrei să faci totul singur. Bugetul poate fi depășit ușor, dacă nu ai experiență. Caută o echipă serioasă de meseriași, materiale de construcție bune și înarmează-te cu răbdare. Te vei confrunta însă cu o problemă majoră. Unde vei locui în această perioadă, în cât timp se va construi casa și unde vei depozita lucrurile personale? Găsește o soluție provizorie. Construcția se poate întinde pe parcursul a patru sau cinci luni, în funcție de constructori și buget. La final, satisfacția va fi pe măsură. Vei avea o casă, așa cum ai visat, construită de tine.
Soluții sunt, trebuie să ai inițiativă și timp pentru a alege variantă, care te avantajează cel mai mult.
Mihai Diaconu