Două clădiri care respectă standardele specifice în domeniul protecţiei persoanelor cu dizabilităţi au fost inaugurate joi, 23 octombrie, la Brâncoveneşti. Beneficiari vor fi 96 de persoane, adulţi cu dizabilităţi psihice şi neuropsihice care provin din Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică ce a funcţionat în castelul din Brâncoveneşti, sub tutela Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mureş. Deoarece clădirea a fost retrocedată urmaşilor foştilor proprietari, s-a impus eliberarea castelului, astfel încât a fost necesară construirea unui un alt spaţiu unde să fie mutaţi pacienţii.
„Sf. Maria” şi „Primula”
Cele două clădiri noi, „Sf. Maria” şi „Primula”, au fost realizate prin finanţare în cadrul Proiectului privind Incluziunea Socială, din împrumut acordat Guvernului României de către Banca Internaţională, în cofinanţare asigurată de Consiliul Judeţean Mureş.
Fiecare clădire are o capacitate de 48 de locuri, dispune de 16 dormitoare cu trei paturi, hol şi baie, un izolator cu grup sanitar, bucătărie, o spălătorie, două camere de activităţi, loc de servire a mesei, cabinet medical, cabinet pentru tratamente, un birou şi o cameră pentru personal.
Costul total al celor două clădiri se ridică la suma de aproximativ 6. 400.000 de lei, din care contribuţia Consiliului Judeţean Mureş a fost de circa 795 de mii de lei.
Scopul proiectelor a fost restructurarea Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică prin realizarea unui sistem pavilionar, ceea ce va duce la ridicarea nivelului de viaţă al beneficiarilor. Printre obiectivele proiectului se înscrie şi sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi în vederea implicării lor în activităţi socio-culturale.
Expoziţie de „bun-venit”
Programul de inaugurare al celor două centre a inclus, după vizitarea obiectivelor şi discursul oficialităţilor prezente (primarul comunei Brâncoveneşti Ordog Ferenc, directorul DGASPC Mureş Lorand Schmidt şi directorul celor două Centre, dr. Pokorny Vasile) şi vizitarea unei expoziţii de ergoterapie.
Vizitatorii au putut afla că exponatele sunt realizate de asistaţii Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică. Aceştia participă cu plăcere şi interes la atelierele de ceramică şi croitorie, iar obiectele create de ei sunt valorificate la diverse târguri şi expoziţii de artă. Banii proveniți din vânzări revin în mare parte creatorilor sau sunt folosiţi pentru procurarea de materiale.
Emeşe ARDELEAN
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.