Casele ecologice este tema evenimentului ce va avea loc luna aceasta în cadrul programului effAct, lansat în urmă cu aproape doi ani de către Biroul pentru Tineret din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe cu scopul de a determina cetăţenii să acorde mai multă atenţie protejării resurselor naturale şi mediului înconjurător.
Invitatul ediţiei este preşedintele Asociaţiei „Coliba Verde, Nemeth Janos, specialist în case ecologice şi administratorul site-urilor www.casedinlut.ro, www.casedinbalotidepaie.ro şi www.casenaturale.ro.
„Vom discuta cu invitatul nostru, Nemeth Janos, despre ce soluţii naturale avem la dispoziţie atunci când ne gândim să renovăm sau să construim. Cum putem deveni o parte integrantă a mediului în care trăim? Care sunt principiile care ne pot ajuta să ne facem casele mai ecologice, accesibile şi cu adevărat primitoare? Nemeth Janos este implicat în construcţia de case verzi, un arhitect cu ani de experienţă în construcţii şi consultanţă. Are experienţă în construirea cu materiale şi tehnici naturale, dar şi tradiţionale, iar el şi familia sa îşi folosesc această experienţă pentru a crea spaţiul Coliba Verde”, au scris organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului „Casa vie – cum să construim în mod natural”.
Evenimentul va avea loc luni, 29 ianuarie, de la ora 18,00, la Centrul de Artă al Transilvaniei din Sfântu Gheorghe, iar participarea publicului este gratuită.
„Îmi face mare plăcere să-mi împărtăşesc cunoştinţele mele cu toţi cei care vor să-şi construiască case ecologice sau aleg să trăiască ‘OFF THe GRID’, oferind servicii de consultanţă, deoarece ştiu că astfel pot fi de folos şi mult mai eficient. Prin activitatea mea de consultant, am reuşit să ajut mulţi beneficiari să economisească bani, să aibă în final o casă ecologică (eficientă, sănătoasă), iar cel mai important este că fiecare proiect s-a terminat cu prietenii între mine şi colaboratori”, scrie Nemeth Janos pe site-ul colibaverde.ro.
Programului effAct, lansat în septembrie 2022, oferă în fiecare lună vizibilitate unei noi teme menite să susţină un stil de viaţă sănătos, responsabil şi prietenos cu mediul înconjurător şi se înscrie în eforturile autorităţilor locale de a transforma Sfântu Gheorghe într-un oraş sustenabil.
Tema lunii ianuarie este economisirea energiei şi apei în gospodării, iar organizatorii programului au lansat un apel către cetăţeni să reducă pe cât posibil consumul de apă, gaz şi curent electric.
Printre subiectele abordate în lunile precedente s-au numărat mobilitatea urbană, respectiv reducerea poluării prin renunţarea la circulaţia cu maşina şi folosirea mijloacelor alternative, colectarea selectivă a deşeurilor şi reciclarea acestora, stoparea cumpărăturilor de haine în exces şi combatarea risipei de alimente. AGERPRES