Castelul Degenfeld din localitatea Cuci din Transilvania va fi deschis pentru prima oară publicului, sâmbătă, când la castel se desfăşoară un eveniment dedicat familiilor, scrie, în numărul său de marţi, ziarul transilvănean „Krónika”.
Imobilul din judeţul Mureş a fost ridicat în stil clasicist şi deşi are doar mărimea unui conac, este unul deosebit, iar până acum, a fost văzut pe interior doar de către cei care într-una din perioadele erei socialiste au lucrat în clădire.
La 29 iunie, moştenitorii care trăiesc în Germania, respectiv Fundaţia Castellum vor promova localitatea şi monumentul de clasă B, aflate la 38 de km de Târgu Mureş şi la 73 km de Cluj-Napoca, prin intermediul unui tur al satului şi al castelului, precum şi a unor expoziţii, prezentări ştiinţifice şi mese rotunde.
Printr-o prezentare de modă, o sală de jocuri de societate şi diverse concursuri, ziua castelului se adresează şi generaţiei tinere, totodată vor avea loc şi diverse activităţi de lucru manual, jocuri interactive, tir cu arcul şi proiecţii de desene animate.
Villő Szekeres-Ugron, principalul organizator, a relatat: scopul este acela ca descendenţii familiilor nobiliare maghiare din Transilvania şi proprietarii castelului să transmită nişte valori într-o formă distractivă, uşor de înţeles asimilat, atrăgând în acelaşi timp atenţia asupra fostei clase aristocrate. Se doreşte ca evenimentul să atragă şi românii din sat şi din zonă.
Familia Degenfeld a ajuns în Transilvania prin căsătorie, atunci când la începutul anilor 1800, Miksa Kristóf s-a căsătorit cu Teleki Anna. Acesta a fost momentul în care a fost construit castelul de la Cuci, care a fost extins, peste un secol, de Degenfeld Lajos. Actualul proprietar, István Degenfeld, originar din Târgu Mureş, doreşte să înfiinţeze în castel un centru cultural-informativ.
MTI