Cât costă să faci cozonacul de Crăciun acasă
Cât costă să faci cozonacul de Crăciun acasă

Cât costă să faci cozonacul de Crăciun acasă

Față de anul trecut, în 2024 costul ingredientelor care intră în componența rețetei de cozonac au făcut ca prepararea în casă a acestui desert tradițional să coste circa 57 de lei (față de 50 de lei în 2023) fără a lua în calcul costul muncii gospodinei și al gazului folosit.

Unele ingrediente s-au scumpit, în vreme ce altele s-au ieftinit, potrivit datelor furnizate joi de Statistică.

Cozonacul cu nucă este unul dintre deserturile tradiționale ale mesei de Crăciun, fiecare gospodină căutând rețeta perfectă pentru ca aluatul să fie unul pufos. Până a ajunge însă pe masă la cozonacul cu nucă este ceva de muncă, dar respectarea rețetei va duce la rezultatul așteptat de toată lumea. Pentru cei nerăbdători marea plăcere este să-l rupă imediat ce e scos din cuptor. Mirosul cozonacului cu nucă aburind parcă te întoarce în perioada de bucurie a copilăriei, iar asta chiar că este rețeta perfectă pentru Crăciun.

Rețetă tradițională pentru cozonac cu nucă

O rețetă tradițională de cozonac cu nucă am găsit pe farfuriacolorata.ro, pozele trimise de cei care au încercat-o făcându-ne să v-o propunem și vouă.

Ingrediente aluat

Pentru ca aluatul cozonacului cu nucă să iasă pufos este nevoie de câteva ingrediente pe care le găsim cu ușurință. Iată-le mai jos:

1 kg de faina 000
50 g drojdie proaspata sau 14 g uscata
350 ml (max. 400 ml) lapte caldut
250 g zahar
4 oua
150 ml ulei sau 100 ml ulei si 100 g unt topit
3 plicuri zahar vanilat sau doua lingurite extract sau miezul de la o păstaie de vanilie
coaja rasa de la 2 lămâi si o portocala
15 g sare (cantarite!)

Secretele celui mai pufos aluat. Mod de preparare

Se cerne făina de trei ori, după care se face „o groapă” în mijlocul vasului în care este pusă, fără a ajunge însă la fund. Se pune laptele împreună cu zahărul și zahărul vanilat pe foc, încălzindu-l ușor astfel încât să se topească zahărul, însă nu până dă laptele în fiert.

După ce turnăm drojdia presărăm puțină făină deasupra cât să acoperim și așteptăm 10 minute.

Separat se freacă gălbenușurile cu sarea, se pune coaja de lămâie și apoi se adugă această compoziție în vasul cu făină. Se toarnă și restul de lapte și cu mâinile începem să amestecăm până se omogenizează bine.

Se toarnă uleiul în fir subțire, cu care ne ungem și mâinile și continuăm să frământăm. Din când în când mai turnăm ulei. Dacă e nevoie turnați mai mult de 100 ml.

Timpul ideal de frământare este de 30 de minute. Dacă nu aveți răbdare puteți să o faceți 15 minute, dar nu mai puțin. După, acoperiți vasul și lăsați-l la căldură, la dospit.

Ingrediente umplutură. Cu ce se amestecă nuca

Umplutura pentru cozonacul cu nucă – rețetă tradițională:

300 g rahat colorat (dacă vreți) 150 g nuca 100 g zahar 50 g cacao

Mod de preparare pentru cea mai delicioasă umplutură de cozonac cu nucă

Cât aluatul dospește, batem albușurile spumă cu zahărul, punem nuca, praful de cacao și amestecăm bine. Miezul de nucă poate fi în bucăți mai mari sau tocat mai mărunt astfel încât umplutura cozonacului să fie mai fină.

Aluatul trebuie lăsat la crescut o oră și jumătate sau două. După aceea se împarte în două bile, care la rândul lor se împart în două.

Fiecare bilă de aluat se întinde pe un blat uns cu ulei și se adaugă umplutura.

Se rulează apoi fiecare foaie, apoi se împletesc câte două. Se pun în tăvi tapetate cu hârtie de copt și se mai lasă la crescut.

Înainte să băgăm tăvile în cuptor ungem aluatul cu gălbenuș de ou și presărăm zahăr.

Se coace la foc mediu spre mare primele 15 minute, apoi lăsăm focul mai mic. Timpul de coacere este de aproximativ o oră.

Alte rețete tradiționale de cozonac pufos și cozonac cu nucă.

Continuarea pe Hotnews.ro