ANCOM a lansat o nouă versiune a platformei www.monitor-emf.ro, unde toţi cei interesaţi pot vizualiza rezultatele măsurărilor privind nivelul de câmp electromagnetic emis de antenele utilizate în benzi de frecvenţe de până la 7 GHz (radio-TV, Wi-Fi, toate benzile de telefonie mobilă inclusiv cele folosite în prezent pentru tehnologia 5G etc).
“Platforma Monitor- EMF, unde până acum utilizatorii puteau consulta doar rezultatele nivelului de radiaţii măsurat cu cei 150 de senzori ficşi plasaţi de ANCOM în anumite zone urbane cu trafic intens, a fost reproiectată, dezvoltată intern şi actualizată cu rezultatele celor peste 20 de mii de măsurări realizate până în prezent cu echipamente portabile în diverse puncte de pe întreg teritoriul ţării. Publicul larg are acum acces facil la informaţii cu privire la nivelurile de câmp electromagnetic înregistrate în România prin intermediul unei surse unice şi permanent actualizate, cei interesaţi putând analiza inclusiv variaţiile în timp ale acestora”, a declarat Cristin Popa, Directorul Direcţiei Executive Monitorizare şi Control din cadrul ANCOM, prezent la un eveniment organizat în cadrul Muzeului de Telecomunicaţii al ANCOM expus la Sun Plaza cu ocazia Zilei Internaţionale a Telecomunicaţiilor.
Prin actualizarea platformei, ANCOM pune la dispoziţia utilizatorilor un instrument obiectiv unde pot fi consultate atât rezultatele obţinute din măsurările permanente ale câmpului electromagnetic prin intermediul senzorilor ficşi EMF, cât şi rezultatele măsurărilor realizate în cadrul campaniilor anuale de către ANCOM cu echipamente portabile de măsurare a câmpului electromagnetic raportate la nivelurile de referinţă. Pentru fiecare măsurare, pe site-ul www.monitor-emf.ro sunt precizate locaţia, perioada şi nivelul de expunere la câmp electromagnetic înregistrat la momentul măsurării şi apoi calculat procentul din nivelul maxim de referinţă stabilit de cadrul legal în vigoare.
Măsurările se fac în spaţii publice, în vecinătatea cărora există aglomerări de surse de câmp electromagnetic. Până în prezent, toate măsurările realizate de ANCOM cu ambele tipuri de echipamente nu au evidenţiat depăşiri ale limitelor prevăzute de legislaţia naţională. Harta măsurărilor cu senzori EMF amplasaţi în puncte fixe Secţiunea hărţii dedicată măsurărilor realizate prin senzorii ficşi oferă detalii cu privire la rezultatele măsurărilor realizate de cei 150 de senzori ficşi de monitorizare de bandă largă amplasaţi în Bucureşti şi alte 103 de oraşe din ţară, în spaţiile publice în vecinătatea cărora există multiple surse de emisii radio – şcoli, centre universitare, pieţe publice etc. Senzorii funcţionează permanent, transmiţând rezultatele către platforma informatică o dată la 24 de ore. Astfel, utilizatorii pot consulta pentru fiecare senzor rezultatele pentru ultimele 3 zile, ultimele 3 luni sau ultimul an şi pot descărca rezultatele în format PNG. Pentru măsurare, fiecare senzor foloseşte o sondă izotropică triaxială de măsurare a intensităţii câmpului electric în patru benzi de frecvenţe – 100 kHz – 7 GHz, 925 MHz – 960 MHz, 1805 MHz – 1880 MHz şi 2110 MHz – 2170 MHz.
În această secţiune a hărţii interactive, pot fi consultate rezultatele măsurărilor realizate în cadrul campaniilor anuale de către ANCOM, prin intermediul sistemului autonom naţional de măsurare a câmpului electromagnetic. Pe pagina de internet sunt publicate rezultatele celor 20.541 măsurări realizate de ANCOM din anul 2012 şi până în prezent şi va continua să fie actualizată permanent. Măsurările au fost realizate cu echipamente portabile specializate pe o bandă largă de frecvenţă cuprinsă între 9KHz şi 6 GHz, cu antene triaxiale de măsură instalate la o înălţime de 1,5 m faţă de sol, rezultatele fiind mediate pe intervale de timp de şase minute şi ulterior comparate cu nivelurile de referinţă. Utilizatorii pot vedea cum realizează ANCOM măsurările cu echipamentele mobile aici.
În România, expunerea la câmp electromagnetic este reglementată prin lege, conform practicilor adoptate şi în Uniunea Europeană. Astfel, Ordinul ministrului sănătăţii publice nr. 1193/2006 pentru aprobarea Normelor privind limitarea expunerii populaţiei generale la câmpuri electromagnetice de la 0 Hz la 300 GHz are la bază Recomandarea 1999/519/EC privind limitarea expunerii populaţiei generale la câmpuri electromagnetice (de la 0 Hz până la 300 GHz), document de referinţă pentru toate statele membre ale UE, avizat de Comisia internaţională de protecţie la radiaţii neionizante (ICNIRP). În acest context, instituţiile aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, precum Institutul Naţional de Sănătate Publică, sunt entităţile în măsură să interpreteze din perspectiva sănătăţii publice rezultatele buletinelor ANCOM de măsurători ale câmpului electromagnetic.
Citeste mai mult: adev.ro/qt8yjm