Câteva mii de persoane sunt aşteptate, sâmbătă, la tradiţionalul bal de Lăsata Secului, care se organizează înaintea intrării în postul Paştelui Catolic şi care, în acest an, este găzduit de Miercurea-Ciuc.
Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că de 14 ani nu s-a mai organizat acest eveniment judeţean în oraş şi că va fi unul de excepţie.
„A plecat cândva de aici evenimentul, acum mai bine de 30 de ani, 31 de ani. Din fericire, în zonele rurale ale oraşului, unde există comunităţi vechi, se menţine tradiţia locală şi cum locuitori din Ciuboteni, parte a oraşului, an de an organizează evenimente de Lăsata Secului, prin ei am câştigat dreptul de a invita cele mai importante grupuri de farşang din judeţ. Din zona Odorhei, până la zona Gheorgheni şi zona Ciucului vor fi 12 grupuri zgomotoase, pline de veselie, care vor merge pe câteva trasee din oraş”, a declarat Korodi Attila.
Tradiţionalul bal judeţean de Lăsata Secului reuneşte grupuri folclorice care prezintă ritualuri de alungare a iernii şi a duhurilor rele.
Primarul a precizat că s-au stabilit mai multe trasee pe care vor merge în oraş grupurile folclorice şi vor prezenta scenetele specifice, iar în cursul după-amiezii, lângă biserica franciscană de la Şumuleu Ciuc, are loc evenimentul final, „arderea farşangului”, în fapt, arderea unor păpuşi de paie care întruchipează iarna, păcatele omeneşti şi spiritele rele.
„Ne aşteptăm la câteva mii de persoane, efectiv nu ştim (…). Sperăm să vină cât mai mulţi din Ciuc, să se bucure, să ne bucurăm unii de ceilalţi, să ne bucurăm de tradiţiile noastre”, a spus Korodi.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a precizat că prin acest eveniment se arată „faţa frumoasă a judeţului”, pentru care merită să vină aici turişti din întreaga ţară, dar şi din străinătate.
„Anul acesta suntem foarte norocoşi pentru că suntem aici, la Miercurea-Ciuc, unde avem foarte multe oferte, destinaţii turistice, deci nu numai acest eveniment, dar şi pârtiile de schi, evenimentele conexe care se desfăşoară în zonă ar merita să fie un city-break pentru foarte mulţi să vină aici, la noi, şi nu la Veneţia. Aş menţiona că sâmbătă dimineaţă vom avea şi târgul tradiţional al produselor secuieşti la Palatul administrativ, aşadar vă invităm să veniţi, îi invităm pe toţi cei care pot să vină, pentru că pot să promit că merită să fiţi aici, la sfârşit de săptămână, la Miercurea-Ciuc”, a declarat Borboly.
Directoarea Centrului Cultural Judeţean Harghita, Ferencz Angela, a vorbit despre istoria de trei decenii a evenimentului, dar şi despre semnificaţiile sale.
„Acest obicei, „înmormântarea fărşangului”, este de fapt sfârşitul unei perioade care începe la 9 ianuarie. Această perioadă este caracterizată prin veselie, baluri, muzică, chef şi are o simbolistică ce, cu pofta mare şi cu mâncăruri grase, de fapt invocă belşugul. Şi este un ritual vechi, care vine din antichitate, peste Evul Mediu, într-o perioadă când iarna ia sfârşit şi lumea aşteaptă primăvara. Întotdeauna, între zonele de interferenţă, ritualurile invocă belşugul, invocă natura să rodească şi oamenii de odinioară au ţinut întotdeauna să aibă o relaţie cu supranaturalul, să invoce aceste bunătăţi. Deci, asta este esenţa obiceiului, iar într-un context creştin, după „înmormântarea fărşangului”, vine postul Paştelui”, a spus Ferencz Angela.
Programul detaliat al evenimentului a fost prezentat de către viceprimarul Sógor Enikő, care a anunţat că grupurile tradiţionale se vor aduna la ora 10, în parcarea de lângă Casa „Jakab Antal” din Şumuleu-Ciuc, iar ceremonia de deschidere va începe la ora 11, pe scena amenajată în acest loc. De aici, participanţii vor porni spre ieşirile din oraş şi spre centrul municipiului. La ora 15, grupurile folclorice se vor aduna din nou în curtea Casei „Jakab Antal”, pentru a sărbători sfârşitul iernii. AGERPRES