Sâmbătă, 10 noiembrie, la Restaurantul „Târnava” din Târnăveni s-a desfășurat cea de a IX-a ediţie a tradiţionalelor concursuri de vinuri de pe Târnava Mică inferioară, în organizarea Ordinului Cavalerilor Vinului „Szent Márton”.
Organizatorii şi-au propus păstrarea şi popularizarea cultului vinului, păstrarea obiceiurilor regiunii viticole de pe Târnave, toate acestea cu onoare cavalerească: ,,cu credinţă, dăruire şi cumpătare”.
Scopul principal al manifestării a fost atât popularizarea renumelui podgoriei, cât şi a producţiei şi consumului vinului de calitate. Concursul, la care s-au înscris 53 de probe de vin, a început încă de dimineaţă. În urma evaluării profesionale de către juriu s-au acordat patru medalii de aur, 12 de argint şi 14 de bronz, respectiv 22 de diplome de participare. Una dintre probe a fost eliminată din concurs.
Festivitatea de premiere, urmată de ceremonia de investire al unui nou membru cu titlul de cavaler s-a desfășurat de la ora 18.00 în cadrul cinei cu degustări de vinuri cu acompaniamentul muzical asigurat de orchestra de muzică populară din Ceuaş.
Ordinele cavalerilor…
… vinului au îmbrăcăminte, emblemă, blazon, şi drapel caracteristic. Formalităţile sunt inspirate de ordinele cavalereşti medievale. Atât legenda proprie şi ceremonia, cât şi îmbrăcămintea bogat decorată sunt modelate pe baza obiceiurilor culturale, istorice şi etnografice ale regiunii. Fiecare ordin îşi stabileşte regulamentul de funcţionare, sărbătorile, ritualul ceremonial şi vinul portdrapel, care este vinul cel mai specific şi renumit al zonei (în cazul de faţă Rieslingul Italian).
Ordinul Cavalerilor Vinului „Szent Márton” din Târnăveni are în componenţă 24 de membri, cu următoarele demnităţi: Marele Maestru Onorific, Marele Maestru, Cancelar, Paharnic, Postelnic, Vistier, Logofăt, Hatman, Cronicar, Spătar, Clucer, Stolnic, Armaş şi Pârcălab. Conducerea ordinului este asigurată de către Dregătorie, aceasta fiind formată din 7 demnitari.
Mircea Barbu