S-a dat startul sezonului de liliac în judeţul Mureş. Cei care vor să conserve mirosul de liliac şi pentru la iarnă, au început deja să culeagă florile pentru a pregăti cele mai bune şi aromate delicatese. Siropul şi dulceaţa de liliac sunt doar câteva dintre reţetele preparatelor pe care localnicii le transmit din generaţie în generaţie. Mai mult, florile de liliac au şi proprietăţi miraculoase pentru sănătate.
Pe Valea Mureşului în localitatea Idicel, am întâlnit-o pe doamna Mărioara. A învăţat să pregătească siropul de liliac de la bunica sa, iar acum, îi împărtăşeşte şi nepoatei sale, cum să profite din plin de florile de liliac.
După ce florile au fost adunate cu grijă, se trece la pregătirea acestora. Florile se fierb într-un sirop preparat din apă şi zahăr, până când se ajunge la consistenţa dorită.
La fel de parfumată este şi dulceaţa de liliac, care se face numai din petale. Iar domnul Cornel pregătește anual mii de de borcane cu dulceaţă pentru cei care vor să se bucure de parfumul puternic de liliac chiar şi în plină iarnă.
Mai mult, florile de liliac au şi proprietăţi miraculoase pentru sănătate, susţin bătrânii locului. De regulă, acestea sunt folosite pentru a trata diverse afecțiuni, cum ar fi durerile de cap, inflamația gâtului, tusea sau insomnia.
Vezi video pe Observator TV