Paștele este una din cele mai importante sărbători creștine, iar pentru lumea creștină acestă sărbătoare reprezintă Învierea lui Hristos în aproprierea echinocțiului de primăvară. Totuși, oamenii au celebrat întotdeauna trecerea anotimpurilor, iar prinăvara este anotimpul asociat cu nașterea și fertilitatea.
În tradiția păgână anglo-saxonă exista o zeiță numită Eostre, cunoscută drept zeița primăverii în cinstea căreia se organiza un festival ce ținea din martie până la finalul lui aprilie. Când creștinismul a ajuns la anglo-saxoni multe din obiceiurile festivalului au fost adaptate, printre care și denumirea peștelui în engleză, atât de similar cu numele zeiței, Easter.
Iepurașii fac parte din poveste deoarece se spune că erau simbolul lui Eostre, dar și pentru că în tradiția păgână iepurii au o strânsă legătură cu luna, fiind și un simbol al acesteia. Această legătură a fost importantă întrucât ziua în care sărbătorim Paștele este determinată de ciclurile lunare.
Legătura între Zeița Eostre și Iepurele de Paște a fost făcută de către profesorul și filozoful german Adolf Holtzmann în cartea sa Deutsche Mythologie (Mitologie Germană) publicată în secolul XIX. Acesta spunea că „iepurele trebuie să fi fost inițial o pasăre, pentru că făcea ouă”, iar specialiștii presupun că, pornind de la această afirmație, numeroase surse au compus de fapt legenda, această fiind o creație modernă în esență.
Se spune că Eostre a găsit o pasăre rănită în pădure. A reușit să o salveze, și, deși a supraviețuit, vietate și-a pierdut abilitatea de a zbura. Pentru a o feri de pericolele naturii, zeița a transformat-o în iepuroaică. Iepuroaica și-a păstrat totuși abilitatea de a face ouă, pe care i le dăruia zeiței în semn de mulțumire, iar această poveste s-a transformat în obiceiul că Iepurașul le oferă copiilor cuminți din ouăle sale.
Text: F Mihai
Photo: Pinterest