Guvernul a aprobat Legea privind stabilirea salariilor minime europene, prin care se asigură transpunerea în legislația națională a Directivei (UE) 2022/2041 din 19 octombrie 2022 a Parlamentului European și a Consiliului privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, a anunțat Ministerul Muncii.
Proiectul de lege urmează să fie supus adoptării de către Parlamentul României în regim de urgență. Transpunerea în legislația națională a prevederilor Directivei (UE) 2022/2041 a Parlamentului European și a Consiliului privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană are ca termen limită data de 15 noiembrie 2024.
- Documentul prevede, între altele, că salariul minim brut va fi actualizat o dată pe an, iar un angajat poate fi plătit cu salariul minim timp de cel mult 24 de luni.
- În proiect se menționează totodată că salariul minim trebuie stabilit în urma negocierilor colective, ținta fiind ca rata de acoperire a acestora la nivel național să ajungă la circa 80%.
- Nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut, stabilit prin act normativ sau a nivelului salarial minim stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil, va fi pedepsită „cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a garantat în plată salariul minim brut stabilit prin act normativ sau prin contractul colectiv de munca aplicabil, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 lei”.
Află care sunt celelalte prevederi importante (inclusiv cele contestate de către sindicate) și ce categorii de salariați vor beneficia de prevederile documentului.
Termene.ro