De la 1 ianuarie a crescut salariul minim la 2230 lei brut, adică 1346 lei în mână. Creșterea salariului minim pe economie ar fi trebuit să ducă și la creșterea punctului de amendă de la 145 la 223 de lei, dar o ordonanță de urgență, dată de guvern în prima zi de lucru a anului, a înghețat valoarea punctului de penalizare la 145 de lei.
Nu același lucru se întâmplă cu angajații care beneficiază de câștiguri fiind PFA (persoană fizică autorizată) sau practică profesii liberale: doctori, avocați, contabili, psihologi, notari etc) (PFI), cei care își dau în chirie locuințele, terenurile ori închiriază camera în scop turistic, ori primesc dividende în urma acțiunilor pe care le dețin, vor plăti o contribuție de 12 ori suma aferentă salariului minim pe economie la asigurările sociale. Au crescut alocațiile pentru copii, cu 3,5-4%, asta se va vedea în februarie. Dublarea alocațiilor pentru copii mult discutată în decembrie, încă nu intră în vigoare. Angajații part-time vor plăti contribuția după salariul real și nu după suma aferentă salariului minim pe economie.
A scăzut prețul carburanților cu 32 de bani față de prețul din 30 decembrie, ceea ce înseamnă un plin mai ieftin cu 20 de lei decât în anul trecut. (Criza iraniană ar putea afecta prețul combustibului la pompă).
Prețul gazelor și curentului electric va crește după eliminarea tarifului reglementat, din ianuarie la electrica și din iulie și la gaz.
Sursa maszol